Drie bekende cybersecurity-specialisten gaan op persoonlijke titel politici en politieke partijen ondersteunen vanuit hun vakgebied. Inge Bryan (Fox-IT), Jeroen Gaiser (Rijkswaterstaat) en Computable-expert Fred Streefland (Hikvision) ontwikkelen een masterclass Cybersecurity die zij na de verkiezingen gaan geven aan enkele fracties. Deze cybersecurity-presentaties zijn commercieel noch partijgebonden. Het drietal opereert daarom niet vanuit hun verschillende organisaties.
Chief security officer Fred Streefland maakte het nieuws bekend tijdens het Datanieuws van podcast De Dataloog. De masterclass sluit aan op de Digitale Binnenhof Academy die recent werd aangekondigd. Streefland: ‘Na de verkiezingen wordt begonnen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers. Dat is hard nodig want meerdere politici met ict in het portfolio zullen niet terugkeren in de Kamer. Wij willen dit aanvullen vanuit cybersecurity.’
Masterclass en factsheets
Bij nieuwe politici schort het nogal aan kennis over ict en cybersecurity. Dat klinkt als een potentiële probleemsituatie waaraan iets gedaan zou moeten worden, meent Streefland. ‘Ik ga samen met Inge Bryan (Fox-IT) en Jeroen Gaiser (Rijkswaterstaat) hier wat aan doen. We gaan algemene cybersecurity-presentaties verzorgen voor enkele fracties. Dit is commercieel noch partijgebonden. De masterclass duurt ongeveer zestig tot negentig minuten. Op dit moment worden de slides gebouwd. Enkele partijen hebben al aangegeven interesse te hebben in deze sessie tijdens hun fractievergaderingen.’
Naast de masterclass worden er factsheets ontwikkeld, waarin in voor politici begrijpelijke taal bepaalde onderwerpen in one-pagers worden beschreven. ‘Zie het als een ‘cyberspiekbrief’’, vervolgt Streefland. ‘Dit kan gaan over industriële cybersecurity-automatisering of iot-cybersecurity.’ Aan wie de masterclass gegeven gaat worden of wie er gebruik gaan maken van de factsheets, wordt pas na de verkiezingen van 17 maart duidelijk. Streefland is al jaren een cybersceurity-adviseur van de politiek en stond VVD-politici bij als Jeanine Hennis, André Bosman en Jan Middendorp. Hij is, net als Jeroen Gaiser, gastdocent voor de Cyber Security Academy (HSD). Inge Bryan heeft verschillende TEDx-presentaties verzorgd.
Als aanvulling op bovenstaande artikel:
De genoemde personen doen dit puur op persoonlijke titel en niet namens hun organisatie!
Het is kosteloos, belangeloos en de sessies worden verzorgd omdat de betrokkenen het vooral belangrijk vinden dat de volksvertegenwoordigers meer kennis moeten krijgen over cybersecurity.
‘Het is kosteloos, belangeloos en de sessies worden verzorgd omdat de betrokkenen het vooral belangrijk vinden dat de volksvertegenwoordigers meer kennis moeten krijgen over cybersecurity.’
Bah, ze zijn nog erger dan de politici 😛
Mooie actie en hard nodig. Ik zeg: neem de masterclasses op zodat ze achteraf nogmaals bekeken kunnen worden.
Als er een serious game nodig is (kosteloos, belangeloos), dan kan ik hierin wat betekenen.
“een verlangen naar de eindeloze oceaan in plaats van een gegarandeerde return on investment binnen een contractuele resultaatverplichting en je hebt een ‘zilvervloot’ aan verwachtingen die nooit een haven binnen hoeven te lopen.”
Ja, mopperduikeend kan het mooi verwoorden.
Drie bekende cybertoiletduckspecialisten. Persoonlijke titel want ze gebruiken thuis zelluf ook.
Opnemen ? Ik spoel die commercialzooi altijd juist snel door
Rob Koelmans wil vast ook helpen met zijn web-apis en reverse-proxies 😉
Wat fijn dat mijn reacties gelezen en gebruikt worden, het zaadje van beïnvloeding gaat op die manier kosteloos en zonder enig belang naar binnen. De overtuiging zit tenslotte in de herhaling en potentiële probleemsituatie dat nieuwe volksvertegenwoordigers te weinig kennis hebben is niet veel anders als dat andere lobbyisten beweren dat ze vooringenomen zijn door de kleur van hun haar en daarom een cursus moeten hebben. Want als Fred jarenlang het ‘cyberspiekbriefje’ van de blonde treurnis van de VVD is geweest dan bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.
Zoals gezegd is het fijn als mijn woorden tot nadenken stemmen want jaren geleden schreef ik in een opinie over het nationale belang van ICT omdat officieren moeten leren om zelf het zand uit de schutterputten te scheppen welke al in de dubbele bodem van het politieke landschap liggen. En misschien moeten de 3 musketiers daarom het accent verleggen want de lessen van Sun Tzu leren dat cyberwarfare niet om de verdediging gaat maar het initiatief van de aanval. Recentelijke factsheet van SLM Rijk laat zien dat je geen soevereiniteit hebt aangaande je cybersecurity als je afhankelijk bent van anderen want de revolutie van de kapiteins heeft ervoor gezorgd dat boekhouders de nieuwe generaals zijn.