Na Hollands Kroon wil ook Zeewolde landbouwgrond opofferen voor een mega-datacenter. De gemeente uit Flevoland heeft de officiële aftrap gegeven door deze week het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld openbaar te maken.
Welke partij – het gaat om een Amerikaanse onderneming (AWS? Facebook?) – een datacenter wil neerzetten in Zeewolde wordt geheim gehouden totdat alle procedures achter de rug zijn. Volgens Omroep Flevoland gaat het om een datacenter, verdeeld over vijf gebouwen, dat in zijn geheel op z’n vroegst in 2028 klaar is.
De omroep meldt dat Zeewolde het bedrijventerrein Trekkersveld, gelegen langs de Gooiseweg, met tweehonderd hectare wil uitbreiden. Tachtig procent daarvan is bedoeld voor de hyperscaler-locatie. Dit terrein is nu nog vruchtbare landbouwgrond. Om de bouw van het datacenter mogelijk te maken moet eerst de bestemming worden gewijzigd. Daarvoor is het ontwerpbestemmingsplan bedoeld en moeten vier boeren worden uitgekocht.
Gemeente Zeewolde claimt dat de herbestemming de moeite waard is, omdat de bouw van een datacenter flink wat werkgelegenheid oplevert. Zij noemt een getal van duizend tot vijftienhonderd werknemers die nodig zijn om de vijf datahallen met bijbehorende kantoren te realiseren. De bedoeling is dat de bouw in het tweede kwartaal van 2021 begint.
Niet realistisch
Vaak gaat het bij dit soort bouwprojecten echter om buitenlandse werknemers die door de datacenterexploitant zelf worden uitgekozen. Ook de bemensing van het datacenter zelf is doorgaans internationaal gekleurd. Zeewolde had het bij een presentatie van de plannen over vijfhonderd arbeidsplaatsen, waarvan honderd hoogopgeleid, die bij het datacenter aan de slag kunnen. Dat aantal lijkt schromelijk overdreven.
Tegen dit soort onrealistische bespiegelingen van gemeentes ontstaat steeds meer weerstand bij inwoners. Ook de energieslurpende, de omgeving ontsierende datadozen ondervinden kritiek. Bij de gemeente Hollands Kroon zijn inmiddels diverse actiegroepen ontstaan die zich verzetten tegen het beleid van deze gemeente, waar al blokkendozen van Google en Microsoft staan, om daar nog meer datacenters neer te zetten.
Verzet
Ook landelijke media weten de weerstand onder de bevolking en het twijfelachtige optreden van gemeentebesturen, die moeten onderhandelen met machtige techconcerns, inmiddels te vinden. Zo beschreef De Telegraaf recent de bestuurlijke chaos die in Noord-Holland is ontstaan. Daar betwisten de provincie Noord-Holland en Hollands Kroon inmiddels wie eigenlijk het bevoegd gezag is als het gaat om het verlenen van omgevingsvergunningen voor bijvoorbeeld datacenters.
Een lezer van De Telegraaf reageerde daarop met een ingezonden brief met als strekking: ‘Ik wil erop wijzen dat in de provincie Flevoland, gemeente Zeewolde, een identieke casus aan de gang is. Met veel geheimzinnigheid wordt in Zeewolde het vergunningenproces voor de aanleg en bouw voor een giga datacenter op toekomstig industrieterrein Trekkersveld III voorbereid en gemanipuleerd. En alle valse argumenten over werkgelegenheid, energieverbruik, teruglevering van warmte en waterverbruik worden uit de kast gehaald.’
Waarom het datacenter niet onder de grond? Er zitten zelden ramen in (heel hoog soms), die computers kijken niet naar buiten.
Verder zou je er bovenop kas-tuinbouw moeten zetten.
Kun je de warmte meteen gebruiken voor lekkere tomaatjes of paprika’s (en weer extra werkgelegenheid).
Een behoorlijk tendentieus verhaal. Uitspraken als “…lijkt schromelijk overdreven…”, “onrealistische bespiegelingen” en afsluiten met een ingezonden brief met nog meer insinuaties van een enkele Telegraaflezer. Dat soort uitspraken vragen om eigen onderzoek. Dus, kom op Rik, naar de polder! Oh ja, vergeet niet te vermelden dat Netflixen, Googlen, appen, online bestellen en Computable.nl bezoeken niet zonder datacenters gaat.
Ik vind dat er wel degelijk wat in zit, in dit verhaal. Je kan je afvragen wat de bijdrage is van dit soort computerdozen. Lees in de lokale krant veel over het datacenter in de wieringermeer. Het is een enorme belasting van het elektranet en het doet een groot beroep op het waterverbruik. Het is een handige wethouder (inderdaad, van die partij!) in combinatie met grondeigenaren die geld ruiken die dit mogelijk maken. Het levert de rest van de mensen helemaal niets op behalve dat die energie van de molens teniet doet. Ik ben benieuwd naar het betaalde smeergeld.
En dan hebben we ook nog over bedrijven die geen belasting betalen, het levert als maatschappij nul komma nul op.
In het geval van de wieringermeer is het allemaal buiten de provincie omgegaan en is het op dorpsniveau beslist. Dat werd in de krant de salami tactiek genoemd. Datadoos voor datadoos, niet alles in ene maar in kleine stapjes. Om onder de radar van de provincie te blijven, een optelsom van kleine bestemmingsplannen. Blijkbaar is het voor die bedrijven kwa kosten heel interessant. Een footprint van heb ik jou daar, dat regel je niet bij de dorpspomp, dat gaat ons allemaal aan.
Er zit wat dubbels in want we maken er massaal gebruik van. Ik ben geneigd om te zeggen, zet die dozen maar in Texas neer. En voor de rest richt een Grote Firewall in en blokkeer alles van Google, Amazon, Facebook en Twitter. Want dat is een andere kant van het verhaal, de bedrijven betalen geen belasting. Dus, eerst dokken, dan mag je door de Grote Firewall heen.
Het is telkens hetzelfde verhaal want het geluid van de zilverlingen aan subsidies maakt (lokale) bestuurders blind voor de realiteit want op dezelfde manier werd er ook gerommeld met omgevingsvergunningen, bestemmingsplannen en inspraakmogelijkheden toen mijn achtertuin volgezet werd met windmolens:
https://www.raadvanstate.nl/@112584/windpark-zeewolde/
Hoeveel (publiek) kapitaal vernietigd wordt met het vervangen van 221 kleine turbines door 91 aanzienlijk grotere turbines is een vraag die onbeantwoord blijft maar de stekker van 400MW lijkt me onvoldoende voor mega-datacenter terwijl het bijstoken met ‘groene energie’ op steeds meer weerstand stuit. De kansen van geothermie liggen tenslotte noorderlijker in de provincie:
https://www.flevoland.nl/getmedia/fee257e7-5734-4a84-94db-fb9785694937/1199549-v1-Eindrapport_Geothermie_Flevoland_aangepast_dec2007_PDF.pdf
Waar zit de winst voor Zeewolde? De gemeente schrijft dat “de ambitie is om bedrijvigheid aan te trekken die aansluit bij hetgeen de beroepsbevolking van het dorp Zeewolde te bieden heeft.” Ik ken geen bedrijven in Zeewolde die zich bezig houden met datacenters. De gemeente Zeewolde claimt dat uiteindelijk 460 fte gaat werken in de 40 ha aan datahallen en bijgebouwen zoals kantoren (op een campusterrein van 166 hectare). Als vuistregel hanteert men een werkgelegenheid van 5 fte per ha, dus zou het om nog niet de helft van het aantal fte’s gaan. Bij dat heel nieuwe datacenter kan het wellicht nog efficiënter en met minder mensen. En welk deel van de wellicht minder dan 200 fte’s woont dan in Zeewolde e.o.? De gemeente wil ook niks toezeggen, de toelichting is volgens de gemeente niet juridisch bindend.
Hoe groen zijn de ambities van de gemeente? “Wat betreft energie en energietransitie wil de gemeente in 2030 200% energie besparen ten opzichte van 2015 en wil dat bereiken door in te zetten op energiebesparingen, windenergie en zonne-energie op daken en land.” Maar de gemeente “laat nieuwe bedrijfsvestigingen, zoals de datacentercampus buiten beschouwing.”
Hoe gaat het met het energiegebruik? De gemeente schrijft “met de ontwikkeling van Trekkersveld IV en het datacenter neemt de lokale energievraag significant toe.” Waar komt de energie voor de blokkendozen vandaan? “Als de campus volledig gebouwd is, kan het totale jaarlijkse verbruik (en de levering van groene stroom) groeien tot ongeveer 1380 GWh. “Door bijvoorbeeld zonnecellen op het dak van de datahallen? Nee dat mag niet vanwege de veiligheid. Dus alle energie moet van elders komen. “Het datacenter en bedrijventerrein gaan echter zo efficiënt mogelijk met energie om.” Desondanks “ongeveer 20% van het geschatte elektrische verbruik” komt vrij als restwarmte” voor een warmtenetwerk. “Deze gebruikt de restwarmte bij lage temperatuur (25 – 30 ï‚°C) en elektriciteit om efficiënt water te verwarmen tot temperaturen (70 – 75 ï‚°C) voor gebruik in het beoogde collectieve warmtesysteem.” Het netto gebruik van de restwarmte is dus veel minder dan de 20%. De geschatte 1380 GWh aan windenergie, moeten we met z’n allen gaan subsidiëren en, neem ik aan, ook het warmtenetwerk en wellicht nog meer.
Het is niet zo gemakkelijk om van een groot plan van een externe partij, een groots plan voor de gemeente te maken.
Lijkt mij niet wenselijk.
Wat Lubach hierover zegt:
https://youtu.be/OiPoR9OvD0Y
Als jij ook denkt dat dit geen keuze zou moeten zijn die enkel voor Zeewolde en Flevoland nadelig is.
https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/gemeente_zeewolde_stop_nu_de_bouw_van_datacenter_zeewolde/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1197961-stop_nu_de_bouw_van_datacenter_zeewolde&utm_term=yGfKkb+nl&fbclid=IwAR0EUPOdan-BV6ZlgBFXLn65UhIdUpgND-flU0o_9qrBVwjA_E6VLUvgiVs