Nederland wist vorig jaar beduidend minder buitenlandse bedrijven aan te trekken dan in 2019. Ook kwamen minder ict-bedrijven naar Nederland. Toch blijft de ict-sector met 68 nieuwe projecten en 2.498 nieuwe banen qua aanwas de grootste. De coronacrisis is voornaamste reden achter de teruggang, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
Ten opzichte van 2019 bedraagt de terugloop ongeveer een derde, blijkt uit het jaarverslag van de NFIA, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In 2019 bedroeg het aantal buitenlandse ict-projecten 98, wat toen 3.433 nieuwe banen opleverde.
In totaal streken 305 buitenlandse ondernemingen in Nederland neer of breidden hun investeringen uit met hulp van het Invest in Holland-netwerk. Het is de verwachting dat deze ondernemingen in de eerste drie jaar 8.600 banen scheppen en 1,9 miljard euro investeren. Chargebee (subscription management) en Sekisui Polymatech (thermal sheets) behoorden tot de grootste investeerders.
Elektronica
Na de ict zijn life sciences & health en transport & logistiek de grootste sectoren qua aantal nieuwe projecten. Fors was de teruggang bij de elektronica.
De meeste nieuwe bedrijven komen uit Noord-Amerika (100), gevolgd door Europa (91) en Azië (86). India was het enige land dat in Nederland in 2020 actiever werd. In het algemeen wordt Nederland vooral gezocht voor marketing en sales, distributie en onderzoek & ontwikkeling (r&d). Slechts dertig projecten hadden met fabricage te maken, terwijl het in 26 gevallen om een nieuw hoofdkantoor ging.
Vooral naar Amsterdam
Van alle buitenlandse ict-bedrijven die in 2020 of begin 2021 naar Nederland kwamen, vestigden de meeste zich in of nabij Amsterdam. Hier een niet-uitputtend overzicht.
De Group-IB, een cybersecurity-specialist uit Singapore met zijn wortels in Rusland, vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. De aanwezigheid van Europol, de Cyber Security Agency van Navo en het European Network for Cybersecurity waren voor Group-IB belangrijke redenen om naar Nederland te komen.
Eveneens naar Amsterdam kwam het Hongaars-Engelse Supercharge. Dit snelgroeiende bureau werkt aan digitale strategieën en ontwikkelt applicaties en software, met name voor mobiele omgevingen.
Amsterdam is ook de locatie voor de digitale hub Miele X. De Duitse fabrikant van huishoudelijke apparaten gaat vanuit de hoofdstad zijn e-commerce op een hoger peil brengen. Ook wil Miele zijn digitale zichtbaarheid vergroten. Amsterdam werd gekozen vanwege de vooruitstrevende en creatieve cultuur die daar heerst. Miele X wil zo snel mogelijk opschalen naar ongeveer honderd medewerkers, door de werving van divers en internationaal toptalent. Zij moeten een sterk data- en analyseteam vormen.
Brand New Galaxy, een internationale holding van marketing en tech agencies, gaat de West-Europese activiteiten aansturen vanuit een nieuw kantoor in Amsterdam. Nu de brexit een feit is, ziet deze snelgroeiende groep ‘Mokum’ als de nieuwe commerciële hoofdstad van Europa. De wereldwijd gelauwerde reclameman Frank Carvalho verhuist er zelfs voor vanuit New York. Brand New Galaxy specialiseert zich in data-geoptimaliseerde oplossingen. Het bedrijf is amper vier jaar geleden opgericht in Warschau en heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten.
PriceHubble, een aanbieder van software voor vastgoedwaardering, heeft zich eveneens in Amsterdam gevestigd. Ook kondigde het van oorsprong Zwitserse bedrijf aan te gaan samenwerken met Yellowtail, onderdeel van het Conclusion-ecosysteem. Vooral de ambitieuze woningbouwplannen die Nederland heeft, waren reden hier actief te worden. De digitale vastgoedtaxaties van PriceHubble sluiten mooi aan op Yellowtails software voor financiële dienstverleners.
Airspace Technologies (tijd-kritische logistiek) streek neer op Schiphol-Rijk. Daar werd een nieuw hoofdkantoor geopend. Het Amerikaanse bedrijf heeft een technologieplatform ontwikkeld dat realtime inzicht biedt in het gehele verzendproces, van deur tot deur. Dit is vooral belangrijk voor de gezondheidszorg waarbij mensenlevens soms afhankelijk zijn van snelle en tijdige leveringen.
Ook buiten regio-Amsterdam werden buitenlandse ict-bedrijven verwelkomd. Zo koos Heimdal Security, een Deense specialist op gebied van DNS-bescherming, voor Eindhoven.