Een Nederlands ontwikkelteam, in opdracht van het ministerie van VWS, werkt aan een digitaal testbewijs waarmee je gemakkelijk toegang kunt krijgen tot grotere evenementen. Ivo Jansch, mede-oprichter van Egeniq, een van de betrokkenen, denkt dat zo'n bewijs helpt om bepaalde activiteiten weer mogelijk te maken, mits bezoekers een negatieve test kunnen aantonen.
Jansch kijkt of een opzet zoals bij de CoronaMelder mogelijk is. Dat wil zeggen open source en veel aandacht voor privacy en security. Eerste stap is te onderzoeken wat technisch mogelijk is. Volgens Jansch is het een politieke kwestie of zo’n app er ook echt moet komen.
Hij beseft dat registratie en screening van bezoekers omstreden onderwerpen zijn. ‘Maar ict kan wel helpen de anonimiteit te waarborgen’, stelt hij. Dit kan door het bewijs lokaal op te slaan op een smartphone in plaats van op een centrale server. De persoon met de scanner hoeft niet meer informatie te krijgen dan een groen of rood scherm. Bij een dergelijke decentrale aanpak zijn ook geen namen en telefoonnummers nodig.
Overigens is de ontwikkeling van het prototype te volgen via het GitHub-account van het ministerie van VWS. De repositories hebben de werktitel ‘coronacheck’ in de naam.
CoronaMelder werkt
Jansch was eerder betrokken bij de ontwikkeling van de CoronaMelder. Deze app voor bron- en contactonderzoek blijkt prima te werken. Het helpt bij de snellere opsporing van mensen die zijn besmet met het coronavirus, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Eerste Kamer.
Tot en met 14 februari hadden via de app 112.089 positief-geteste mensen, samen met de GGD, anderen gewaarschuwd dat zij contact hadden met iemand die achteraf besmet bleek. Vanaf week 49 zijn hiermee in totaal 1874 personen extra opgespoord, waarvan gezegd kan worden dat zij zonder CoronaMelder waarschijnlijk niet geweten hadden besmet te zijn.
Criteria voor screening
Verder meldt Hugo de Jonge dat de Gezondheidsraad is gevraagd om criteria te ontwikkelen voor het gebruik van gezondheidsapps voor screeningsdoeleinden. Het advies beperkt zich tot apps voor screening die de overheid ontwikkelt of inzet. In eerste instantie ligt de focus op apps bedoeld voor infectieziektebestrijding. De Gezondheidsraad verwacht voor 1 juli 2021 het advies gereed te hebben.