Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) vindt dat in aanloop naar de verkiezingen weinig aandacht is voor tech-onderwerpen. En dus ontwikkelde de kennisinstelling een online stemhulp die inzicht geeft in de tech-standpunten van politieke partijen. Tast je daarna nog in het duister? Techleap en de Dutch Startup Association organiseren op RTLZ een verkiezingsdebat met tech in de hoofdrol.
Technologie heeft veel invloed op de wijze waarop we leven, wonen en werken. Het verbaast STT dan ook dat in verkiezingscampagnes nauwelijks aandacht is voor tech-onderwerpen. Hoe gaan politieke partijen om met de impact van technologie op de economie, het onderwijs en de zorg? En op wie moet je stemmen als je online privacy, nepnieuws en digitale discriminatie belangrijk vindt?
Technologie Kieswijzer
Om mensen te helpen bij de keuze op wie te stemmen, ontwikkelde de stichting de Technologie Kieswijzer. Deze telt zeventien onderdelen. In tegenstelling tot andere kieswijzers zijn het geen stellingen, maar problemen waarbij je mogelijke oplossingen kunt kiezen. Bijvoorbeeld oplossingen om de digitale dienstverlening van de overheid te verbeteren, de digitale inclusie te vergroten en digitale beïnvloeding van verkiezingen te beperken.
De stichting gebruikt de Technologie Kieswijzer niet alleen om kiezers te informeren over de tech-standpunten van politieke partijen, maar ook voor onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. Er is moeite gedaan om de kieswijzer toegankelijk te houden voor mensen die minder afweten van technologische onderwerpen. Bij elke vraag staat extra uitleg en linkjes naar achtergrondinformatie.
Techleap
Ook startup-belangenorganisatie Techleap vindt dat in de verkiezingscampagnes meer aandacht moet komen voor digitalisering, technologie en tech-ondernemerschap. Samen met de Dutch Startup Association organiseert Techleap op 2 maart een verkiezingsdebat dat live wordt uitgezonden op RTLZ.
Kies slim, kies tech, luidt de slogan bij het verkiezingsdebat. ‘Dankzij technologie innoveren startups en scale-ups constant om de gebruikerservaring opnieuw uit te vinden. Dit zorgt niet alleen voor een sneller economisch herstel, maar ook voor meer banen in de toekomst en een belangrijke concurrentiepositie voor Nederland op wereldniveau. De slimme economie gaat om het vergroten van de mens en zijn capaciteiten. Technologie is hierin de drijvende kracht die een rijkere menselijke ervaring mogelijk maakt.’
Diverse Tweede Kamerleden met technologie in hun portefeuille, keren na de verkiezingen niet terug in het parlement. Het gaat bijvoorbeeld om Kees Verhoeven (D66), Jan Middendorp (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).