Hoewel Ordina stelt dat het een sterk jaar achter de rug heeft, met verbeterde financiële resultaten, moet het wel de omzetdaling in Nederland zien om te buigen. Topman Jo Maes is daar vol vertrouwen over, zo bleek bij de toelichting op de jaarcijfers. 'We liggen op koers met ons strategisch plan Ordina 2022'. De ict-dienstverlener wil omzetgroei bewerkstelligen door in Nederland meer focus aan te brengen met een eigen directeur en middels overnames.
Ordina boekte in 2020 een flink gestegen nettowinst van 22 miljoen euro (2019: 14,9 miljoen). Volgens het bedrijf is dat te danken aan een toename van opdrachten met meer hoogwaardig werk, een hogere productiviteit van de eigen medewerkers en minder omzet via ingehuurde externen.
De omzet van Ordina daalde in 2020 wel: met 0,8 procent naar 369,2 miljoen euro. Daar waar in 2019 (372,3 miljoen) de omzet wel was gestegen. Maar, benadrukt de ict-dienstverlener uit Nieuwegein, dit beeld vertekent wel de progressie die het bedrijf doormaakt. Zo kan Ordina Belux terugkijken op een uitstekend 2020 met een omzetgroei van 8,9 procent tot 123,5 miljoen omzet (2019: 113,6 miljoen). Er was daar vooral vraag naar cybersecurity- en compliance-oplossingen en wat Ordina ‘businessplatforms’ (op maat gesneden standaardoplossingen) noemt.
De regio Nederland is de boosdoener als het gaat om de groepsomzetdaling: een min van 5,1 procent naar 245,6 miljoen euro (2019: 258,7 miljoen). Daarbij speelt mee dat de afbouw van de inzet van externe medewerkers in met name de financiële sector zo’n tien miljoen aan omzet heeft gekost. Daarnaast ijlde het niet verlengen van een aantal grote contracten in 2019 nog na in 2020.
Bovendien raakte de Covid-19-pandemie direct enkele klanten in de industriële sector waardoor de it-opdrachten afnamen (met later wel een herstel). Een effect dat in België uitbleef; daar steeg de omzet bij met name farmaceutische klanten.
Groei aanjagen
Ordina is actief in drie hoofdsectoren: de (rijks)overheid, het financiële wezen en de industrie. In de financiële dienstverlening daalde in 2020 de omzet met 7,2 procent naar 98,6 miljoen euro. In België/Luxemburg bleven de opbrengsten stabiel; in Nederland daalden die dus. Datzelfde gold voor de industriesector: in Belux een stijging en in Nederland een daling van de omzet met uiteindelijk een groepstoename van de omzet met drie procent tot 119,2 miljoen euro.
In de overheidssector ten slotte zag de ict-dienstverlener de omzet licht stijgen met 0,8 procent naar 151,5 miljoen euro. Volgens topman Maes blijven zowel de Nederlandse als de Belgische overheid investeren in digitalisering. Een voorbeeld: Ordina ontwikkelt een applicatie die een essentiële rol vervult in de communicatie tussen de Nederlandse politie en ketenpartners rondom het aanvragen van bijzondere opsporingsbevoegdheden.
De ceo klonk tijdens de telefonische toelichting tevreden over de behaalde jaarresultaten, ondanks Covid-19. Hij stelt dat er een nieuwe fase aanbreekt, gericht op versnelling van de groei, zoals in het strategisch plan Ordina 2022 is uitgestippeld. Zo is er begin dit jaar een aparte Ordina Nederland aangesteld, Joost de Bruin, net zoals er bij Ordina Belux al enige tijd een aparte directeur – Lieven Verhaevert – de scepter zwaait. Daarnaast kondigt Maes aan dat Ordina naast organische groei mikt op overnames in nichemarkten om de aangekondigde acceleratie te realiseren.
Werving weer op gang
De nieuwe financieel directeur Joyce van Donk-van Wijnen lichtte toe dat Covid-19 uiteindelijk een positieve invloed heeft gehad op de financiële resultaten. Sommige klanten werden geraakt en stelden opdrachten uit. Andere klanten vroegen juist om extra hulp om bedrijfsprocessen te digitaliseren. Daarnaast had het thuiswerken invloed op de kosten, zoals lagere brandstof-, reis- en verblijf- en marketingkosten. Zij schat in dat Covid-19 in 2020 voor een meevaller van circa drie tot vier miljoen euro heeft gezorgd.
Verder wees Van Donk-van Wijnen op de terugloop van het aantal directe medewerkers met 42 tot 2.298. ‘In het tweede kwartaal stopte Ordina de werving van de coronacrisis. Na de zomer is die weer opgestart maar het lukte ons niet meer om de achterstand in te halen en om te zetten naar een groei van het directe personeelsbestand.’ In totaal werkten er bij het it-huis eind 2020 2.586 medewerkers (2019: 2.629).
Tot slot meldde ze nog dat het beursgenoteerde Ordina zijn aandeelhouders een buitengewoon dividend wil uitkeren van 23,9 eurocent per aandeel. Dit is mogelijk omdat de nettokaspositie met 44,4 miljoen euro meer geld bevat dan de werkkapitaalbehoefte van Ordina en de benodigde middelen voor de investeringen in groei op de korte termijn.
Industrie
Hoewel Ordina in Nederland een terugval zag in de it-vraag bij een aantal industrieklanten door Covid-19 nam de omzet bij andere klanten licht toe. Met name door de vraag naar datagedreven oplossingen die bedrijfsoperaties vereenvoudigen. Ordina is actief in een aantal subsectoren, zoals transport, logistiek, farmacie, energie, water en afvalverwerking (nutswezen), telco en media.
Zo ondersteunt de dienstverlener de Nederlandse spoorbeheerder Prorail in het toetsen van gebruikersprocessen van een nieuw treincontrolesysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System) dat de veiligheid van het spoorvervoer verhoogt.