Data- en artificiële intelligentie (ai)-bedrijf Databricks gaat samenwerken met Google Cloud. De samenwerking maakt het voor klanten mogelijk Databricks in te zetten in een volledig gecontaineriseerde cloudomgeving. Deze stap past in de agressieve groeistrategie van het techbedrijf uit San Francisco dat naar verluidt nog voor de zomer naar de beurs wil gaan.
Partnerschappen zijn voor leveranciers van data analytics zoals Databricks van cruciaal belang. Databricks verwacht dat de meeste data in de cloud in data lakes belanden. Met haar oplossingen kunnen klanten sneller en beter inzichten verkrijgen uit de enorme hoeveelheden data in deze ‘lakes’.
Door het Databricks-platform op Google Cloud beschikbaar te stellen kunnen bedrijven een ‘data lake house’ (‘datahuis aan het meer’) opzetten voor data engineering, data science, machine learning en analytics. Databricks op Google Cloud integreert met het open Google BigQuery-platform en maakt gebruik van Google Kubernetes Engine (GKE).
Hierdoor zijn klanten voor het eerst in staat om Databricks in te zetten in een volledig gecontaineriseerde cloudomgeving. Deze geïntegreerde oplossing biedt AI-gedreven inzichten en verbetert de besluitvorming. Uiteindelijk raken digitale transformaties met datagedreven applicaties in een stroomversnelling.
Hyperscalers
Google Cloud is niet de enige hyperscaler waarmee Databricks samenwerkt. Onder meer Microsoft en Amazon Web Services hebben kapitaal gestoken in Databricks. Op Azure en AWS was het platform van Databricks al eerder beschikbaar.
Databricks werd in 2013 opgericht door ontwikkelaars van Apache Spark, een opensourceprogramma dat data van sensoren en andere iot-apparatuur in real time kan verwerken. Databricks breidde Spark uit naar meerdere typen data. Jonge techbedrijven en mediabedrijven behoorden tot de eerste klanten. Zijn grootste concurrenten zijn SAS, Tibco, MathWorks, Alteryx en Dataiku. Recent haalde het bedrijf maar liefst één miljard dollar binnen in een nieuwe financieringsronde.
Databricks draagt nog steeds veel bij aan de opensourcecommunity via projecten als MLflow, Delta Lake en Koalas.