De Digitale Binnenhof Academy mag geen speeltje zijn voor Haagse lobbyisten. Bij de kennis- en informatiesessies die dit nieuwe instituut gaat houden, blijft de belangenbehartiging op maximale afstand staan.
Dit zegt een van de acht initiatiefnemers Michiel Steltman, directeur van de stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland). Volgens hem is het enige doel de kennis in de Kamer over de digitale wereld op een hoger peil te brengen. Het gaat daarbij puur om inhoudelijke kennis, objectief en ongekleurd.
Steltman wijst op de breedte en diversiteit van de organisaties die het initiatief voor de Academy hebben genomen. Behalve DINL zijn dat AMS-IX, BTG (bedrijfstelecommunicatie grootgebruikers), Cyberveilig Nederland, DCC (cloud community), DDA (datacenters), FCA (glasvezel) en NBIP (internetproviders). ECP en iPoort faciliteren het initiatief.
De professionals die de nieuwe Kamerleden straks moeten gaan bijspijkeren, doen dat niet vanuit een belang. Steltman: ‘Het gaat om hun expertise. De overdracht van de juiste inhoudelijke kennis staat voorop. We gaan daarom mensen met verstand van zaken voor deze academie uitnodigen.’ De gedachte hierachter is dat Kamerleden pas als ze juiste achtergrondkennis hebben, zinnige debatten kunnen voeren over de veelal complexe digitale dossiers.
Lubach
In het VPRO-programma ‘Zondag met Lubach’ was afgelopen weekeinde te zien hoe Nederland tot een Digibetocratie is verworden. ‘We worden bestuurd door mensen die geen snars begrijpen van computers en digitale veiligheid,’ was de boodschap. In mei 2020 had de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst al geconcludeerd dat de Tweede Kamer zo weinig kennis heeft van digitale zaken dat ze haar werk niet goed kan doen.
Lubach bracht nog eens treffend in beeld hoe schrijnend het gebrek aan kennis is. Het jongste debat in de Tweede Kamer over het datalek bij de GGD was een regelrechte aanfluiting. Erger is dat het parlement na de verkiezingen al helemaal niet toegerust is voor zijn controlerende taken. Het vertrek van het handjevol Kamerleden dat nog wel kennis heeft, maakt de Tweede Kamer vrijwel vleugellam. Want de kandidatenlijsten bieden nagenoeg geen perspectief. Op een enkele uitzondering na staan er geen ict-kenners op verkiesbare plaatsen. Sommige grote partijen zullen het zonder enig talent met een ‘digitale’ achtergrond moeten doen. Maar erg druk maken ze zich daar niet over. Ook in de verkiezingsprogramma’s zijn nauwelijks thema’s rond digitalisering te vinden.
Ik zou bijna gaan denken dat mijn reactie van 11 februari 2021 gelezen is, de belangenverstrengeling van brancheorganisaties die de belangen van hun leden/deelnemers behartigen aangaande een beïnvloeding van het regeringsbeleid is tenslotte een vorm van lobby. Nu heb ik niks tegen een behartiging van nationale belangen zoals ik al eens schreef in een opinie alleen zie ik weinig waarde in een groeiend leger aan beleidsmedewerkers die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn omdat ze gesouffleerd worden door een nog groter leger aan lobbyisten. De vraag is dus of we het paard niet achter de wagen binden met Digitale Binnenhof Academy als de problematiek niet het schrijnende gebrek aan kennis over een verder voortschrijdende digitalisering bij de leden van de Tweede Kamer is maar een personeelsbeleid bij de overheid.