De overname van de Britse chipontwerper Arm door Nvidia is nog geen uitgemaakte zaak. Een groep technologiebedrijven onder aanvoering van Google, Qualcomm en Microsoft probeert hier een stokje voor te steken. Argument tegen de deal is dat de concurrentie hierdoor te veel wordt beperkt. Naar verluidt oefenen de techgiganten achter de schermen hun invloed op de Amerikaanse mededingingsautoriteiten uit.
Persbureau Bloomberg zegt dit van anonieme insiders te hebben vernomen. Ook het Amerikaanse nieuwskanaal CNBC maakt melding van de weerstand tegen de deal.
Als de transactie doorgaat, krijgt Nvidia controle over een cruciale speler in de chipindustrie. Bedrijven als Apple, Samsung, Amazon, Huawei en Intel zijn aangewezen op de Arm-architectuur. Deze klanten vrezen dat het met de neutraliteit van Arm bij de licentieverlening voor chiparchitecturen en sjablonen voor bepaalde rekenkernen is gedaan als Nvidia bij Arm aan de touwtjes trekt. Overigens heeft Nvidia steeds gesteld dat Arm zijn open licentiemodel en klantenneutraliteit zal behouden.
In bijna alle smartphones zit techniek van de Britse chipontwerper. Qualcomm, Samsung, MediaTek en Huawei bouwen hun mobiele processoren op basis van Arms chiptechniek. Ook Apple gebruikt licenties op de Arm-architectuur bij de ontwikkeling van eigen silicium.
Niet alleen de Amerikaanse anti-trustautoriteiten maar ook de EU en het Verenigd Koninkrijk buigen zich over de overnameplannen. Nvidia heeft veertig miljard dollar over voor een belang van negentig procent in Arm. Daarmee zou het de grootste overname in de chipindustrie ooit zijn. Arm is thans eigendom van het Japanse Softbank. Het Britse bedrijf ontwikkelt chips, maar bouwt ze niet zelf.