ProctorExam vindt dat zijn reputatie als leverancier van online-surveillancesoftware (proctoring) is geschaad door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De Amsterdamse startup noemt de claim van de LSVb dat de software technische mankementen zou vertonen, onvoldoende onderbouwd.
De snelgroeiende starter ontkent betrokken te zijn bij incidenten aan de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. In beide gevallen was het niet de software van ProctorExam die studenten onterecht bestempelde als verdachten van spieken. Ook een datalek op de Hanzehogeschool Groningen krijgt ProctorExam onterecht in de schoenen geschoven.
Het bedrijf gaat ook in op het ongeldig verklaren van een aantal examens aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vorig jaar juni. ProcorExam ontkent dat hierbij technische problemen zoals haperende internetverbindingen een rol speelden. Studenten wisselden toen via een chatgroep de juiste antwoorden uit, onder meer bij het tentamen ‘supply chain management’.
Onrust
De LSVb vindt dat het gebruik van surveillance-software geen regel maar uitzondering moet zijn. De bond signaleert een grote onrust en extra spanning rondom online-tentaminering. Volgens LSVb-voorzitter Muns zijn veel studenten zenuwachtig over de werking van hun proctoring. Ze vrezen dat examens ongeldig worden verklaard als later problemen met de internetverbinding aan het licht komen. De LSVb doet een dringend beroep op de onderwijsinstellingen om het gebruik van proctoring te stoppen.
Dat is tegen het zere been van ProctorExam, marktleider in Nederland bij dit soort software. De pandemie zorgde voor een explosie in de vraag naar haar software. Meer dan twee miljoen examens werden op afstand mogelijk. In maart 2020 was de starter nog met twee man. Dat zijn er inmiddels 28 geworden. Om fraude tegen te gaan krijgen klanten de mogelijkheid naast de webcam nog een tweede camera te gebruiken, bijvoorbeeld een smartphone of tablet. De Erasmus Universiteit Rotterdam stelt dit sinds kort verplicht.