De onderlinge data-uitwisseling tussen zorgpartijen moet naar een hoger niveau. Daartoe hebben Patiëntenfederatie Nederland, brancheorganisatie ActiZ, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Zorginstituut Nederland een convenant getekend.
Het convenant vormt de bezegeling van afspraken in het programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg (KIK-V). De afspraken zijn bedoeld om knelpunten in de uitwisseling van gegevens op te lossen. Gezamenlijk doel is om de informatie-uitwisseling efficiënter en effectiever te laten verlopen. Softwareleveranciers binnen de zorg waren bij de ontwikkeling van het convenant betrokken.
Juiste data op juiste plek
Zorgaanbieders wisselen nu op verschillende momenten en manieren informatie uit met verschillende partijen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de zorgkantoren en Zorginstituut Nederland. De huidige manier van aanleveren kost daarom veel tijd en energie.
Via KIK-V worden vanaf nu bestaande gegevens die zorgaanbieders registreren, bijvoorbeeld tijdens het verlenen van zorg, efficiënter gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande gegevens uit processen en systemen die zorgaanbieders hanteren. Bovendien ontvangen de partijen informatie die beter op hun vraag is afgestemd.
Zelfde peildata en definities
De afspraken die de ketenpartijen maken in het programma KIK-V, zijn deze maand vastgelegd in de Afsprakenset KIK-V. Hierin staat welke informatie de partijen met elkaar delen en hoe zij die informatie goed uitwisselen. Daarbij worden dezelfde peildata en definities gebruikt om de informatie-uitwisseling beter te stroomlijnen. Ook zijn er richtlijnen over de wijze waarop gegevens en informatie technisch worden uitgewisseld en afspraken over beheer, doorontwikkeling en besturing van de afsprakenset.
Softwareleveranciers betrokken bij eerdere informatieanalyse
Om tot goede afspraken te komen, startte KIK-V in 2019 met een nulmetingenonderzoek om aan de hand daarvan tot een afsprakenstelsel te komen. Hierbij onderzochten KIK-V-medewerkers op welke manier de gegevens geautomatiseerd uit systemen kunnen worden ontsloten. Niet alleen zorgaanbieders en ketenpartijen, maar ook leveranciers van de benodigde software waren bij deze analyse betrokken.