Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) is het niet aan hem 'om een oordeel te vellen' over de dubieuze handelswijze van ondernemer Gerard Sanderink, eigenaar van it-bedrijf Centric, aannemer Strukton en ingenieursbureau Antea. Ook meldt hij in zijn antwoord op Kamervragen dat de overheid niet afhankelijk is van (software van) Centric.
Het CDA stelde het inmiddels demissionair kabinet eind vorig jaar voor de tweede maal Tweede Kamervragen over het merkwaardige gedrag van Gerard Sanderink. De topman houdt zich niet aan gerechtelijke uitspraken, bedreigde een inspecteur en liet bewijsmateriaal vernietigen in een conflict met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten.
Volgens de fractie is het ongepast dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse overheid met iemand, die zulk strafbaar gedrag vertoont, zaken blijven doen. Minister Hoekstra schrijft echter in zijn Kamerbrief: ‘Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over het functioneren van een private onderneming dan wel de relatie tussen deze private onderneming en een individu.’
Op de vraag of het gepast is dat de overheid, in het bijzonder een cruciale organisatie als DNB, zaken doet met iemand die zulke bedenkelijke strapatsen uithaalt, verwijst de bewindsman naar het besluit op 4 januari 2021 dat Sanderink onder druk van commissarissen zijn bestuurlijke taken bij zijn bedrijven heeft neergelegd. Hoekstra vindt ook dat bij de toezichthoudende taak van de raad van commissarissen past ‘dat dit orgaan zo nodig kan ingrijpen in de vennootschap wanneer het vennootschappelijke belang dit vergt, binnen de bandbreedte van de wet en de statuten van de vennootschap.’
Inmiddels ligt de situatie weer anders. De raad van commissarissen van Oranjewoud (de topholding van Antea Group en Strukton) blijkt begin deze week na overleg met Autoriteit Financiële Markt (AFM) Sanderink te hebben verzocht om aan te blijven als bestuurder. De commissarissen willen met hem overleg kunnen blijven voeren vanwege zijn positie als grootaandeelhouder. Bij Centric is het besluit van 4 januari vooralsnog niet teruggedraaid.
Cruciaal?
Hoekstra vindt verder dat het aan DNB als contractpartij is om de kwaliteit van dienstverlening van Centric te monitoren. ‘Dit is onderdeel van de eigen bedrijfsvoering van DNB als onafhankelijk toezichthouder.’
Hij schrijft ook dat DNB voor essentiële en gevoelige taken niet afhankelijk is van software van Centric (wat logisch is want Centric levert geen software maar infrastructuurdiensten aan de bank. Wel nemen veel gemeenten backofficesoftware van het bedrijf af. RS). ‘Behalve van DNB ben ik niet op de hoogte van andere overheidsinstellingen met cruciale functies die diensten afnemen van Centric. Wel zijn er enkele staatsdeelnemingen die gebruik maken van de diensten van Centric. Zij houden ons op de hoogte van ontwikkelingen.’
Hoekstra geeft geen voorbeelden van die instellingen. Doch een ervan is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) waarvoor Centric alle betalingsverkeerprocessen verricht, inclusief het beheer van de onderliggende infrastructuur en alle ict-diensten ter ondersteuning van het betalingsverkeer. Een taak die als cruciaal valt te bestempelen. Ook beheert Centric betaalsystemen van de Nederlandse Spoorwegen.
Begin 2020 stelde het CDA ook al Kamervragen. Zij uitten toen al hun zorgen over de situatie binnen de bedrijven van ict-ondernemer Gerard Sanderink, in het bijzonder Centric. De inmiddels opgestapte minister Wiebes van Economisch Zaken liet begin maart vorig jaar de Tweede Kamer weten zich geen zorgen te maken om de situatie bij Centric: ‘De interne ontwikkelingen bij het bedrijf hebben vooralsnog geen gevolgen voor de dienstverlening aan overheden en belangrijke instellingen’.
Onrust blijft
Voorlopig blijkt de rust echter nog lang niet teruggekeerd rond Sanderink en zijn bedrijven. Zo berichtte het AD afgelopen maandag dat Centric een groot overleg voor het personeel in Nederland en België had georganiseerd. Medewerkers voelden zich ondanks de corona-adviezen onder druk gezet om naar hun kantoren te komen voor deze ‘Jaarvergadering 2021’. Volgens Centric was dat niet maar en hield het bedrijf zich aan de coronavoorschriften.
Dagblad Tubantia schreef dinsdag over de uitspraak van de rechtbank dat Centric vijf gespecialiseerde ict’ers die het had overgenomen van De Nederlandsche Bank in het kader van het in 2019 gesloten uitbestedingscontract, moet betalen conform hun duurdere DNB-cao. Het vijftal had bij de overgang naar Centric bedongen dat hun oude DNB-cao van kracht bleef. Centric vond dat uiteindelijk toch te duur en wilde een aantal loonafspraken niet nakomen. De kantoorrechter in Amsterdam stelde de it-dienstverlener echter in het ongelijk.
Voorts staat Sanderink komende vrijdag voor de politierechter in Almelo, waar hij verantwoording af moet leggen over ‘smaad en laster’. Het betreft een aangifte die al eerder is gedaan door z’n ex Van Egten en haar voormalige mededirecteur Van der Heijden. Samen runden ze het Goorse zonnepanelenbedrijf DSS voordat ze er door Sanderink werden ontslagen. De maximale straf voor smaad en laster is een jaar celstraf, meldt RTV Oost.