'Thuiswerk mag nu zonder excuus'. Dit gezochte antwoord van de Computable Kerstpuzzel 2020 'Van A tot Z' slaat natuurlijk op de coronacrisis die vorig jaar uitbrak en met het vele thuiswerken tot gevolg. Waar dat voorheen vaak moeilijk lag bij werkgever, is dat nu de normaalste zaak van de wereld. En naar verwachting wordt thuiswerken in de post-coronatijd een blijvertje.
Een paar honderd puzzelaars wierpen zich tijdens de afgelopen kerstperiode op de traditionele Computable Kerstpuzzel, de veertiende editie. Veel vragen stonden in het teken van de coronacrisis maar er kwamen andere opvallende ontwikkelingen en gebeurtenissen uit het afgelopen jaar in cryptische omschrijvingen voorbij. Zoals een deelnemer opmerkte: ‘Dit was aardig wat zoekwerk rondom de corona-kerst’.
Vrijwel iedereen vond de eindoplossing van de kerstpuzzel: ‘Thuiswerk mag nu zonder excuus’. Maar er moest wel wat tijd voor worden uitgetrokken. ‘Wat een pittige puzzel, maar leuk om te doen’, meldde een puzzelaar. ‘Tot de laatste letter weer heerlijk om je op uit te leven’, vond een ander. En weer een derde zei: ‘Bedankt voor deze uitdagende en verslavende puzzel. Hier ben ik heel wat uren mee zoet geweest.’
Een deelnemer constateerde: ‘Weer een pittige puzzel dit jaar, en een heel actuele oplossing. Voor veel bedrijven was het een jaar geleden nog ondenkbaar dat medewerkers vanuit huis hun dagelijkse werkzaamheden konden doen. En vaak een kwestie van vertrouwen, de it-middelen ervoor zijn al jaren beschikbaar.’ Een andere reactie op de oplossing luidde: ‘En dan hebben we nog iets nieuws: online solliciteren!’
De ware puzzelaar kwam er overigens achter dat er door Ruiter Puzzel, het bureau dat elk jaar meehelpt bij het in elkaar zetten van de filippine-vorm, nog een oplossing in de kerstpuzzel was verwerkt. Wie de genummerde letters in de vakjes 1 t/m 14 achter elkaar zet, leest: ‘Op films wachten’. Een treffende typering voor de moeilijke periode waarin de bioscoopindustrie én filmliefhebber verkeert.
Het slotwoord is voor de puzzelaar die ons allemaal ‘een Computable 2021 toewenst!’
De verdeling van de prijzenpot
Ook dit keer konden we met hulp van pr-bureaus en it-bedrijven een aantal mooie prijzen ter beschikking stellen. Uit de vele goede inzendingen hebben we de volgende prijswinnaars getrokken:
– De hoofdprijs, een Satellite Pro C50H-laptop van Dynabook, gaat naar Robert Ente (Heerhugowaard)
– De tweede prijs, een Motorola-smartphone Moto G9 plus, gaat naar: Erik Altink (Malden)
– De derde prijs, een Multy (Home Wifi System)-router van Zyxel, gaat naar Onne Schouten (Loosbroek)
– De vierde prijs, een HP Envy-printer, gaat naar Lena Rutten (Utrecht)
– De vijfde prijs, het boek ‘Het geheim van Silicon Valley’ gaat naar Monique Weber (Lelystad)
De antwoorden
In de Computable Kerstpuzzel 2020 ‘Van A tot Z’ kwam – zoals gebruikelijk – het ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest. Wie op de pdf van de kerstpuzzel de juiste antwoorden invulde vond in het bijbehorende balkje in het diagram van de filippine de eindoplossing, te weten: Thuiswerk mag nu zonder excuus.
Hieronder nogmaals de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2020 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en tussen haakjes een uitleg.
A It-term op de zwarte lijst: Whitelist (Ook de ict-industrie ontkomt niet aan het hedendaagse vraagstuk van inclusiviteit. Een groep vooraanstaande softwarebedrijven wil alle in hun ogen discriminerende uitdrukkingen uit het vakjargon halen. Denk aan woorden als ‘whitelist’ en ‘blacklist’ en ‘master’ en ‘slave’. Het opgerichte Inclusive Naming Initiative wil voor dit soort tegenwoordig dubbelzinnige termen synoniemen bedenken.)
B Broad Horizon, Davinci, Exact, Ophen, ???, TSS, Topicus, Unit 4 Bedrijfssoftware: welke naam ontbreekt in dit rijtje?: Pink Elephant (Ondanks de coronacrisis werd er in de ict-sector weer volop overgenomen. Ook op de Nederlandse markt met aansprekende ‘oranje’-deals tussen Exact en Unit 4 Bedrijfssoftware, Ophen, TSS en Topicus en Davinci én Broad Horizon en Pink Elephant.)
C BRP-deskundigen onder vuur: Getuigenverhoor (Begin november vonden in de rechtbank Den Haag de voorlopige getuigenverhoren plaats in de zaak die automatiseerder Gemboxx tegen de Nederlandse staat aanspande. Gemboxx onderzoekt de mogelijkheid om de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die het bedrijf heeft geleden door de abrupte stopzetting van de operatie Basisregistratie Personen (oBRP) begin juli 2017.)
D Net als bij IBM en AT&T hangt dit Facebook boven het hoofd: Opsplitsing (In december liet de Amerikaanse overheid weten Facebook te willen opdelen wegens vermeend monopoliemisbruik. De socialemediagigant zou zijn dochters Instagram en Whatsapp moeten afstoten. In het verleden moesten ict-giganten als IBM en AT&T zichzelf ook al eens opdelen.)
E De brand er in!: 5G-masten (Net als in veel andere Europese landen is er ook in Nederland veel protest tegen 5G en de mogelijke gevaarlijke straling ervan. Dat leidde in een aantal extreme gevallen tot het in de brand steken van 5G-masten.)
F Deze richtlijn is aan dovemansoren gericht: WCAG (Veel overheidswebsites voldoen niet aan de nieuwe toegankelijkheidswetgeving die op 23 september 2020 in Europa inging. Het gaat om internationale richtlijnen om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Officieel heet dat de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent, vertaald als Web Content Accessibility Guidelines, de WCAG.)
G Vergane glorie bij online vergaderen: Webex (Hoewel Cisco al jarenlang bekend staat om videovergaderen middels de tool Webex is het bedrijf tijdens de Covid 19-crisis recht en links ingehaald door bedrijven als Microsoft (Teams) en Zoom. Begin december kondigde Cisco aan zijn samenwerkingstool WebEx een revisie te geven.)
H Nvdia – Arm, AMD – Xilinx, Salesforce – Slack: Miljardendeals (Internationaal bleven de overnames en de it-investeringen van kapitaalverschaffers gewoon doorgaan, ondanks de coronacrisis. Bedragen liepen zelfs tot in de tientallen miljarden, met deze drie als bekendse voorbeelden).
I Sloot dollars voor Nederlandse it-entrepreneur: Frank Slootman (De Nederlandse it-ondernemer Frank Slootman, die zijn loopbaan in de VS heeft opgebouwd, wist met de beursgang van Snowflake weer heel veel dollars binnen te halen. Hij had als bestuurder eerder succes met bedrijven als Borland, Data Domain en Servicenow.)
J Meest gebruikte tool bij online vergaderen: MS Teams (Microsoft Teams is een relatief nieuw platform binnen Office 365, dat is ontworpen voor teamwork. De oplossing kreeg door de coronacrisis een stevige wind in de rug en groeide uit tot de meest gebruikte online vergadertool.)
K Hype in screen scraping: Robot process automation (rpa is een business process automation-technologie die voortkomt uit de screen scraping-wereld. Het is een stuk software dat simpele, geestdodende en repeterende taken kan nabootsen en uitvoeren.)
L Ict-overheidsdrama in de maak: Digitaal Stelsel Omgevingswet (Het DSO, gestut door de Omgevingswet, wordt alom gezien als een nieuw risicovol groot ict-overheidsproject. Doel ervan is het bundelen van wetgeving rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water binnen één stelsel. Gebruikers van het DSO kunnen dan met ‘een klik op de kaart’ informatie over regelgeving centraal opvragen en daardoor makkelijker en efficiënter zaken kunnen doen op het gebied van omgevingsrecht en ruimtelijke ordening.)
M Eerste afgeblazen ict-vakbeurs: Mobile World Congress (GSMA, organisator van het Mobile World Congress (MWC), hield de moed er een tijdje in maar kondigde op 12 februari aan dat de beurs eind van die maand toch niet door zou gaan. Na deze ‘cancelado’ volgden in rap tempo andere organisatoren die hun it-beurzen uitstelden.)
N UWV biedt soepele it-hulp hiervoor: Overbruggingsregeling (Een duim omhoog voor het UWV. In snel tempo leverde het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen een systeem op om de tijdelijke loonkostenregeling voor ondernemend Nederland uit te voeren. Officieel heette de regeling NOW: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.)
O Populaire cybercrime: Gijzelhack (Het jaar 2020 stond in het teken te staan van veel geslaagde ransomware-aanvallen. Een van de opvallendste aanvallen was die begin december: toen werd de gemeente het Hof van Twente platgelegd door een zware aanval met gijzelsoftware te verduren. De gemeente weigerde losgeld te betalen aan de criminelen en meldde onlangs 2,5 jaar uit te trekken voor de opbouw van een nieuwe ict-omgeving.)
P Runner-up-tool bij online vergaderen: Zoom (Sinds de coronacrisis is het gebruik van Zoom geëxplodeerd. Het ‘zoomen’ is zelfs een werkwoord geworden als synoniem van videovergaderen. Opname in de Van Dale is niet uitgesloten.)
Q Heet tegenwoordig legal tech: Rechtsinformatica (Zoals een lezer van Computable terecht opmerkte bij een artikel over de Hogeschool Leiden die in het juridisch onderwijs meer aandacht gaat besteden aan ‘legal tech’: ‘dit is een Americanisme, in Nederland noemen we dit al ruim twintig jaar rechtsinformatica’.)
R Paladijn van de coronamelder: Brenno de Winter (Oud-it-journalist Brenno de Winter is tegenwoordig een gerespecteerde it-beveiligingsconsultant die onder andere (kritisch) adviseur is van de overheid. Hij raakte betrokken bij de bouw van de door velen verguisde CoronaMelder-app. Volgens De Winter is veel kritiek op de app ongefundeerd.)
S Gegevensbutler: Data steward (Dit is een opkomende it-functie. Een data steward is iemand die (onderzoeks)data op een goede manier ontsluit en toegankelijk maakt, zodat anderen deze kunnen verrijken of inzetten voor een vervolgonderzoek.)
T Datadozen lokken revolte uit: Hyperscalers (Nederland beschikt over een uitstekende it-infrastructuur, een voedingsbodem voor het neerzetten van datacenters. Maar er ontstaat steeds meer protest tegen de bouw van megalocaties voor zogeheten Amerikaanse hyperscalers als Google, Microsoft en Facebook, zoals in de Wieringermeer.)
U Essentieel voor Nederland als datahub: Zeekabel (Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat wil er niet aan maar de ict-branche is doordrongen van het belang van de eigen aanleg van zeekabels. De discussie of de overheid hierin het voortouw moet nemen of dat het aan de markt moet worde overgelaten, duurt voort.)
V Europese cloud in wording: Gaia-X (Een echte eigen Europese cloud wordt Gaia-x niet maar het gaat om Europese afspraken over privacy en dataportabiliteit waaraan (overwegend Amerikaanse) cloudaanbieders zich moeten houden.)
W It-topman verslijt deze aan de lopende band: Advocaten (Centric-topman Gerard Sanderink is verzeild geraakt in een bizarre rechtsgang-soap tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Sanderink, die voortdurend zaken verliest, is inmiddels toe aan zijn negende (!) advocaat.)
X Door DNB serieus genomen munteenheid: Cryptovaluta (Eind vorig jaar keurde De Nederlandsche Bank (DNB) de eerste dertien cryptobedrijven goed. Deze aanbieders van cryptodiensten mogen in of vanuit Nederland virtuele valuta zoals bitcoins verkopen en beheren.)
Y ‘Bulldozer’ ruimt Volmac op: Chris van Breugel (Op 22 oktober 2020 overleed Chris van Breugel op 76-jarige leeftijd. Hij was jarenlang directeur van Capgemini in Nederland en later de Benelux en nauw betrokken bij de overname van Volmac in 1992. Hij stond bij de top van Capgemini in Frankrijk bekend als ’the bulldozer’.)
Z Opera-decor Computable Awards: Scala (Op 24 november 2020 vond de uitreiking van de Computable Awards plaats via een livestream. Maar niet alles was virtueel. Het programma werd uitgezonden vanuit het Scala-theater van de Jaarbeurs met een beperkt aantal gasten. Het theater is losjes gebaseerd op het beroemde Scala van Milaan én coronoaproof.)