Inge Bryan maakt zich ernstig zorgen over het ict-beleid in de periode na Rutte III. De nieuwe topvrouw van Fox-IT, een van de grootste cyberbeveiliger van Nederland, ziet geen politici met kennis van ict naar voren stappen. De controle op het technologiebeleid en aanpak van securityproblemen zal onvoldoende zijn.
Ze sprak onlangs tijdens de podcast Cyberhelden van security-expert Ronald Prins haar twijfels uit over het kennisniveau van de Tweede Kamer na de verkiezingen in maart. Bekend is dat een handvol huidige parlementariërs die wel verstand van ict heeft, straks niet meer in de groene bankjes terugkeert. Daarmee is de leegloop compleet.
‘Er komen geen Kamerleden die het licht gaan brengen’, stelt Bryan die als directeur Europa van de Britse NCC Group, waar Fox-IT onder valt, veel met Nederland te maken krijgt. Ze is ook teleurgesteld over de nieuwe verkiezingsprogramma’s. Volgens haar lees je hierin alleen maar terug wat externe experts hebben ingefluisterd. Een duidelijke visie, met name op gebied van cybersecurity, ontbreekt.
Bryan vreest ook dat een nieuw kabinet straks weer bewindslieden krijgt die weinig kaas van ict hebben gegeten. Op zichzelf hoeft dat geen ramp te zijn zolang ministers maar de juiste adviseurs hebben en knopen durven door te hakken. Helaas is de laatste jaren gebleken dat de meeste ministers alleen maar taken voor zich uitschuiven dan wel verantwoordelijkheden naar collega’s afschuiven, aldus de recent aangestelde directeur van Fox-IT.
Lees ook het profiel over haar: Offline: Inge Bryan, de ‘mama’ van Fox-IT
@Jos, ik weet niet wat jij verstaat wat een echte ICT expert is, maar met ruim 30 jaar rondgelopen te hebben in zowel overheidsland als bedrijfsleven (corporate) kan ik je uit de droom helpen, maar zo veel mensen verdienen in de ICT niet meer dan 100K. Vaak leidinggevenden en een paar hele goede toppers, de rest (ook in het bedrijfsleven zit daar onder). En ik heb het hier over loondienstverband, dus kom niet aan met ZZP tarieven van gemiddeld 100 euro per uur en met 1600 uur per jaar zit je op 160K.
Van dat geld, dient een deel opzij gezet te worden. Appels met peren vergelijken kan ik ook.
Ik ben het wel met je eens dat politici ook niet in de uitvoering moeten gaan zitten. Daar zijn ze ook niet van. Politici zijn van het “wat”, niet van het “hoe”. Waarom lijkt het dan zo fout te gaan met ICT bij de overheid: daar kan ik een hele boom over opzetten, maar kort gezegd: leidinggevenden zijn bij de overheid slecht opdrachtgever, er zit vaak te weinig ICT kennis binnen het uitvoerende ambtenarenapparaat (dat kan beter, maar hoeft echt geen tonnen te kosten) en het belangrijkste is dat de politici een inherent samenlevingsvraagstuk met techniek denken op te lossen. Mooiste voorbeeld is onze fantatische belastingwetgeving: denk je dat die complex is omdat de ICT complex, of omdat ze in Den Haag elke 4 minuten iets nieuws verzinnen. Ik gok het laatste. Wat de belastingdienst dan gaat doen, zijn al die uitzonderingen in de techniek wegmoffelen. Daar zit een grote oorzaak van veel ICT problemen bij de overheid. Een tweede probleem bij de overheid is dat veel ambtelijke organisaties denken dat het bedrijfsleven wel alle ICT problemen gaat oplossen. Laat ik je een ding vertellen: ze zijn maar in een ding geïnteresseerd en in een ding alleen: zoveel mogelijk geld verdienen. Uitzonderingen daargelaten, het gaat om executief opdrachtgeverschap, waarbij het ambacht van de echte IT-er bij de overheid weer in het voetlicht komt. De politici zullen moeten leren, dat de overheid eigenlijk een IT-organisatie is en die handelt in persoonsgegevens. Netzoals de ING jaren geleden al aangaf: we zijn een IT organisatie en we doen toevallig in geld. Dat betekent nogal wat zo”n uitspraak, maar daarmee zeg je ook wat over het type organisatie dat je wilt zijn.
@jos,
omdat “chemie, natuurkunde, de medische wetenschap, geologie” minder inherent met organisatie, bestuur, uitvoering, maatschappij, privacy, financien, ons leven zegmaar, verweven zijn dan ICT.
Tja Jos, en waar denk je – behalve door toeval – waar zoal de kwaliteit van een industrie door bepaald wordt?