IBM heeft in 2020 een omzet gedraaid van 73,6 miljard dollar, zo’n vijf procent minder dan het jaar daarvoor (77,15 miljard dollar). Ook de winst daalde, van 12,81 dollar per aandeel naar 8,67 dollar. Tien jaar geleden tikte de omzet bij Big Blue nog af op bijna 107 miljard dollar.
Ook voor het vierde kwartaal van dit jaar kon IBM niet voldoen aan de verwachtingen van Wall Street. Het is al het vierde kwartaal op rij dat het bedrijf mindere cijfers moet bekendmaken. Vooral een omzetdaling bij zijn software-afdeling was daar de oorzaak van. Door de economische onzekerheid die de Covid-pandemie meebracht, passen veel grote klanten voor deals op lange termijn.
De cloud-afdeling deed het wel goed, met een omzet van zo’n 7,5 miljard dollar in het vierde kwartaal, een nieuw record. De software-afdeling moest dan weer 4,5 procent inleveren tot 6,8 miljard dollar, na twee jaar onafgebroken groei.
Toch stapt IBM met hoge verwachtingen 2021 in. Het bedrijf denkt dat de verkopen weer aan zullen trekken en dat de cijfers zullen verbeteren. De boom in cloud, een verbeterde markt voor zakelijke diensten en een zwakkere dollar moeten IBM weer op het pad van de groei zetten, zo is de hoop.
Beleggers waren niet bepaald tevreden met de cijfers die IBM voorschotelde. Het aandeel kreeg vrijdag een pandoering van zo’n tien procent.
Wat mij niet verbaast is dat het telkens minder gaat met IBM als geheel. Wat mij verbaast is dat het niet veel sneller minder gaat. IBM weet nog steeds miljarden uit de markt te trekken met de implementatie van de IT- architecturen van gisteren. Iedereen die nog steeds mini’s en mainframes gebruikt moet nog steeds flink aan IBM overmaken om in business te blijven. Dat is natuurlijk wel een achterhoedegevecht, en het is nog maar de vraag of IBM’s cloud en andere moderne diensten genoeg kunnen opleveren om nog iets van IBM gaande te houden. Nu hebben ze al veel overleefd, dus ik acht ze nog lang niet uitgespeeld, maar dat IBM in de moderne vorm maar de helft zal zijn van wat het nu is, dat lijkt me wel duidelijk.
Op zich jammer want IBM research is wel top, en IBM heeft flink wat moderne ontwikkelingen in gang gezet. Maar ja, zo gaat het. En voor knakkers zoals ik is er altijd nog de Hercules emulator… 🙂