In Amsterdam, Enschede en Rotterdam vinden volgend jaar tests plaats met vliegende taxi’s voor personenvervoer en drones voor ondersteuning van hulpdiensten. De tests zijn onderdeel van Amu-led, een Europees initiatief om aan te tonen dat drones veilig in een stedelijke omgeving kunnen vliegen.
Volgens de deelnemers in Amu-led worden luchttaxi’s en drones in de toekomst volop ingezet voor transport van personen, vracht of ter ondersteuning in noodsituaties. Dergelijke stedelijke luchtmobiliteit zou steden duurzamer en slimmer kunnen maken, aldus het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Deze organisatie is betrokken bij het initiatief en de tests.
De voorbereidingen van de praktijktests zijn tijdrovend. Er moet nog veel worden geregeld om personen en vracht uiteindelijk zonder meevliegende piloot te vervoeren aan de hand van U-space. U-space is een grotendeels geautomatiseerde luchtverkeersleiding voor drones. Volgens Henk Hesselink, senior r&d-manager bij NLR en technical manager van het Europese project, zijn in China al toeristische rondvluchten in drones die men vanaf de grond bestuurt.
Vluchten en scenario’s
Het is de bedoeling dat bij de tests meer dan honderd vlieguren worden gemaakt. Tijdens de tests combineren diverse soorten drones verschillende vluchten, scenario’s en toepassingen. Het gaat bijvoorbeeld om luchttaxi-vluchten, vrachtvervoer, levering van medische apparatuur, inspectie van infrastructuur, politietoezicht en ondersteuning van hulpdiensten. Nieuwe technologie, zoals 5G en kunstmatige intelligentie, komt ook aan bod.
De informatie die tijdens de vluchten wordt verzameld, deelt Amu-led met regelgevende instanties, zoals het Europese agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (Easa). Uiteindelijk vormt dit een van de bronnen voor wet- en regelgeving voor de inzet van onbemande systemen bij stedelijke luchtmobiliteit.
Grootste demonstratie ooit
Behalve in Rotterdam, Amsterdam en Enschede organiseert Amu-led volgend jaar ook tests in Santiago de Compostela (Spanje) en Cranfield (Engeland). De organisatie noemt het initiatief een van ‘s werelds grootste demonstraties van de toepassing van drones voor stedelijke mobiliteit ooit.
Bij het initiatief Amu-led zijn zeventien organisaties uit Europa en de Verenigde Staten betrokken, waaronder gemeente Amsterdam, het NLR, adviesbureau Airhub uit Rotterdam en dronetestcenter Space53 uit Enschede. Airbus en Boeing doen ook mee. Amu-led staat voor Air Mobility Urban – Large Experimental Demonstrations. Het is een project in het kader van het innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie.