Vijfentwintig Europese bedrijven en zeventien brancheorganisaties uit de datacenter- en cloudwereld willen tegen 2030 volledig klimaatneutraal werken. Daarvoor hebben ze het Klimaatneutrale Datacenter Pact in het leven geroepen.
Bij de bedrijven en organisaties die het Pact hebben ondertekend zitten onder andere Google, AWS, LCL, Leaseweb, de European Data Centre Association, de Danish Cloud Community, de Dutch Data Center Association en Dutch Hosting Providers Association. Het pact voorziet in een zelfregulering die in samenwerking met de Europese Commissie is ontwikkeld. Het ondersteunt zowel de Europese Green Deal, die tot doel heeft Europa tegen 2050 tot het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken, als de Europese Datastrategie.
Concreet komt het er op neer dat Europese datacenters tegen 2030 klimaatneutraal moeten zijn. De ondertekenaars verbinden zich er toe om bijvoorbeeld 100 procent koolstofvrije energie in te kopen, te zoeken naar manieren om warmte te hergebruiken en om prioriteit te geven aan waterbesparing. Ook het recyclen en repareren van servers maakt deel uit van het plan. De bedrijven beloven ook hun energie-efficiëntie te zullen bewijzen aan de hand van meetbare doelstellingen.
De Europese Commissie zal twee keer per jaar toezicht houden op de vooruitgang die wordt geboekt bij het realiseren van klimaatneutrale datacenters.
Gelukkig voorziet het pact in een zelfregulering zodat straks onder de streep er een mooi resultaat bereikt is want we weten al dat stroom die opgewekt is met biomassacentrales niet koolstofvrij is. En zelfs als we heel IJburg vol zetten met windmolens dan zal opwekkingscapaciteit nog niet genoeg zijn om aan de groeiende vraag in enkel de regio Amsterdam te voldoen. Voor 100 procent koolstofvrije energie zullen we stroom van Franse kerncentrales in moeten gaan kopen, de verwachting is namelijk dat datacentra in 2030 tot bijna 1/5 van de in totaal opgewekte energie zullen vragen. Een verwachting die best wel realistisch is doordat nieuwe technologieën zoals machine learning, blockchain en AI de vraag naar stroom op zullen drijven.
Wij van WC-eend weten dat omdat we als handelaar in het ijzer weten dat de koolstof-voetafdruk van oplossingen al kan fluctueren door verschillende belastingen. De bogus-mips van 100 procent koolstofvrije energie voorzien is een goed plan maar een beter plan is om de verspilling tegen te gaan.