NLdigital Werkgeversvereniging, FNV-ICT, De Unie en CNV Vakmensen hebben een akkoord bereikt voor de nieuwe ICK-cao voor 2021. Hierin is een aangepaste loonafspraak overeengekomen voor bedrijven die (extra) zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. FNV-ICT kan in de huidige omstandigheden daarmee leven.
De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is bedoeld voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (‘de hardwaresector’). Het merendeel van de leden van de NLdigital Werkgeversvereniging valt er onder; denk aan grote bedrijven als Ericsson, Ricoh, Canon, Xerox en HP. Maar ook diverse kleinere bedrijven en zogeheten volgers hanteren de ICK-cao: dat zijn bedrijven die de cao wel overnemen maar niet rechtstreeks meepraten aan de onderhandelingstafel.
De nieuwe overeenkomst loopt een jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2021. De schaalsalarissen zijn vanaf de startdatum verhoogd met 2 procent. De werkgeversvereniging, gelieerd aan branchevereniging NLdigital, en de betrokken vakbonden zijn evenwel overeengekomen dat werkgevers die het moeilijk hebben, geen salarisverhoging hoeven door te voeren.
Daarbij gaat het om werkgevers die in 2020 vanwege de coronacrisis een NOW-regeling hebben lopen. Zij moeten, indien zij de loonstijging niet toepassen, dit melden in de zogeheten paritaire commissie. Verder kunnen werkgevers die een negatief resultaat hebben behaald over 2020, en geen NOW hebben aangevraagd dan wel niet hebben ontvangen, een beroep doen op de dispensatiecommissie. Zij zouden dan eventuele salarisverhogingen voor 2021 om economische redenen mogen minderen.
Coronapakket
Een coronapakket noemt Bob Bolte, bestuurder bij FNV-ICT, de nieuwe ICK-cao. Hij noemt het gezien de huidige omstandigheden ‘prima voor één keer’ dat er ruimte voor werkgevers is gecreëerd om eventueel af te kunnen zien van een salarisverhoging voor het personeel. Hij wijst in dit verband ook op de afspraak in de cao over de vakantiedagen. ‘Werknemers nemen bijna geen vakantiedagen op. Om te voorkomen dat dit verlofstuwmeer niet verder volloopt, kan een werkgever in samenspraak met de ondernemingsraad zijn personeel verplichten om een aantal verplichte vrije dagen op te nemen.’
Het gaat daarbij om maximaal vijf verplichte verlofdagen voor werknemers die resterende bovenwettelijke verlofuren hebben die zijn opgebouwd vóór 2020. Het is ook mogelijk een verlofplan (bijvoorbeeld voor een langdurige vakantie) op te stellen. In dat geval kunnen er geen verplichte verlofdagen worden aangewezen.
In de nieuwe cao zijn nog andere afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld opleidingsbudget en vervroegde uittreding. In het oog springend is de aandacht voor rouwverwerking op de werkvloer. Om de bewustwording hierover te vergroten, wordt de handreiking ‘Hoe werkt rouw’ beschikbaar gesteld voor werkgevers en -nemers. Ook wordt het betreffende artikel in de ICK-cao over bijzonder verlof bij rouw aangepast om zo het belang van een goede opvang van de rouwende medewerker te benadrukken. Doel hiervan is het veilig en gezond terugkeren van de medewerker op de werkplek.