Voor chipmachinebouwer ASML was 2020 een jaar van sterke groei, zowel in omzet als in winstgevendheid. De omzet van het boekjaar bedroeg bijna veertien miljard euro. Dat is hoger dan de doelstelling van 13,3 miljard euro. IN 2019 bedroeg de omzet nog 11,8 miljard euro. Het bedrijf ziet daarnaast zijn nettowinst stijgen tot 3,6 miljard euro (2,6 miljard euro in 2019). Dat blijkt uit de jaarcijfers.
Ook in het vierde kwartaal boerde ASML goed. De omzet bedroeg 4,3 miljard euro, wat hoger is dan de verwachting. Het resultaat werd vooral gedreven door de zogeheten diepe ultraviolette (duv)-systemen. De nettowinst kwam het laatste kwartaal uit op 1,4 miljard euro.
Ook voor 2021 verwacht het bedrijf nog een jaar van groei. Dit wordt volgens algemeen directeur Peter Wennink aangedreven door een vraag naar de Logic- en Memory-producten. Hij verwacht voor het eerste kwartaal van 2021 een omzet tussen 3,9 miljard en 4,1 miljard euro.
Het bedrijf uit Veldhoven profiteert van de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones, servers in datacenters en elektrische auto’s. De resultaten van ASML vormen een graadmeter voor de groeiverwachtingen van de ict-sector.
ASML beschikt over vestigingen in meer dan zestig steden, verspreid over 16 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Brabantse Veldhoven. De beursgenoteerde organisatie stelt ruim 28.000 mensen tewerk.