Softwareleveranciers, onderwijsinstellingen en regelgevende instanties onderzoeken binnen de European Software Skills Alliance (ESSA) aan welke ict-vaardigheden een tekort is. Ook voegen de partijen om- en bijscholingstrajecten voor deze skills toe aan het curriculum van opleidingsinstellingen. Dit moet de ict-kennistekorten op Europees niveau oplossen.
De komende vier jaar ontwikkelt ESSA een strategie om kennistekorten van softwarevaardigheden in Europa op te vullen. Hiervoor maakt het inzichtelijke welke ict-competenties bij werkgevers ontbreken. Deze worden, inclusief leerplan, toegevoegd aan het curriculum voor beroepsonderwijs en -opleidingen. Het gaat om flexibele leertrajecten met een korte opleidingscyclus.
Het programma is toegespitst op specifieke functies met toekomstperspectief, zoals bijvoorbeeld functies in de big data, cloud en kunstmatige intelligentie. Deelnemers laten zich opleiden en verifiëren hun kennis na afloop met een certificering. Doel is om medewerkers toekomstbestendig te maken, zodat zij snel zijn om te scholen als hun functie verandert of verdwijnt.
Verder komt er een European Software Skills Community waar experts reviews plaatsen, ideeën uitwisselen en best practices delen.
26 partners
ESSA is een samenwerking tussen 26 partijen: 21 consortiumpartners voor de uitvoering van het project en vijf associated partners die vanaf de zijlijn adviezen geven. De alliantie wordt geleid door Digital Europe, de vertegenwoordiger van de Europese it-branche. Vanuit de Benelux zijn daarnaast Global Knowledge Nederland en de Hogeschool Utrecht als consortiumpartners verbonden aan het project. Andere deelnemende partijen zijn onderwijsinstellingen uit Polen, Hongarije en Slovenië. Amazon Web Services is één van de vijf associated partners.
Het project ontvangt steun van Erasmus Plus, een Europees subsidieprogramma voor onderwijs. De aftrap vond op 2 december plaats via een virtuele bijeenkomst.