De coronacrisis heeft er bij veel bedrijven flink ingehakt, waardoor veel werknemers hun baan hebben verloren of nog gaan verliezen. Meer dan ooit is dit hét moment om na te denken over de toekomst. Hoe ben ik niet alleen nu, maar ook over vijf jaar nog relevant en heb ik een plek op de arbeidsmarkt? Dat is een kritische vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen. Waarop ‘omscholing’ of ‘bijscholing’ misschien wel een zinnig antwoord is.
Een ding is zeker: als je jezelf niet continu ontwikkelt, dan word je vroeg of laat zonder pardon aan de kant geschoven. Stel je eens voor dat je niks doet en je baan verliest. Dat kun je je vergelijken met een rouwproces. Eerst volgt ontkenning (‘dit overkomt mij niet’), woede (‘waarom overkomt mij dit nou?’), onderhandeling (‘ik ga dit aanvechten’), depressie (‘wat moet er van mij terechtkomen?’) en tenslotte pas acceptatie (‘ik ga een nieuwe uitdaging vinden’). Een rollercoaster van emoties die je niemand gunt, zeker jezelf niet.
Struisvogel
Hoe kun je dit voorkomen? Niet door als een struisvogel je kop in het zand te steken en te wachten tot je aan de ‘beurt’ bent. Voor veel mensen vereist dat een verandering in hun mindset. Proactief handelen in plaats van reactief. Neem regie over je eigen leven door bewust te kiezen voor een pad dat je verder brengt. Bijvoorbeeld een pad dat je naar (een andere rol in) de it leidt, omdat alleen al in deze beroepsgroep 55.000 functies voor het oprapen liggen. Zo blijf je relevant en van toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt.
Koken
In de it werken is mogelijk met de juiste om- en bijscholing. Maar een (om)scholingstraject heeft pas zin als het je eigen keuze is; niet een die je wordt opgelegd. Je moet er zelf achterstaan en een duidelijk doel voor ogen hebben. Het is net als koken: je kunt de ingrediënten wel in huis hebben, maar als je niet weet welk gerecht je wilt bereiden en hoe je dat moet aanpakken, dan schiet je er niks mee op. Kortom, begin alleen aan een omscholingstraject als je vooraf hebt gedefinieerd wat je ermee wilt bereiken. Want alleen als je gemotiveerd bent, heeft omscholing zin. Omscholing is tenslotte niet het doel maar het middel.
Auteur: Bastiaan Janssen, ceo Vijfhart Groep
(Dit artikel verscheen eerder in de jaargids Computable 100 van 2021)
Laten we stoppen alsof alleen het bepalen wat je eigen pad is bepaalt of een omscholing of wat dan ook voor grote verandering wonderen gaat verrichten. Ik pleit voor realisme in die keuze. Straks krijgen we horden mensen die zich willen laten omscholen naar neurochirurg. Dan hoor ik de meeste al roepen: “dat is niet echt realistisch”. Dat geldt ook voor vele andere beroepen.
Het spel heet vraag en aanbod. Het aanbod zijn vermoedelijk het komende jaar mensen die in de horeca, evenementenwereld, kunst en OV hebben gewerkt. De vraag op dit moment ligt in de zorg, it, duurzaamheid, onderwijs.
Het idee dat barmannen, licht en geluidsmannen, en een musicus zich massaal laten omscholen en willen en kunnen naar deze vakgebieden vraag ik mij af. Er zal een grote groep mensen meer realistischere beroepen moeten gaan kiezen. Ik vraag me af of die er echt zijn. Ik hoor dan handhaving, maar of dat nu zo’n prettig toekomstbeeld is.
De samenleving, ook zonder Corona of ander onheil stevent af op steeds meer geautomatiseerde processen, waar met name de factor mens (lees: arbeid) is uitgehaald. Er word altijd geroepen dat er ander werk voor in de plaats komt. Mijn stelling is: ja dat komt er wel, maar is veel minder in omvang (aanta arbeidsplaatsen) en veel hoger niveau van werk (opleiding). Dus wie houdt wie voor de gek?
Devops, digitale transformatie, cloud.
We moeten het allemaal omarmen. Met mindset.
Behoorlijk arrogant om iemand niet alleen van iets specifieks proberen te overtuigen, maar meteen de hele mindset aan te pakken.
Niet het idee deugt niet. Nee, jij deugt niet, Anders zou je het wel begrijpen.
Lijkt toch wel iets typisch voor ICT.
Bij gewone commercials wordt iets aangepraat : Bloemen houden van mensen. Have a coke and a smile.
Hippe auto voor hippe mensen. Voetballers die het ook lekker vinden..
Of grappig bedoelde reclame. Soms gelukt.
Bij ICT gaat het anders.
Als het meteen al geen goed idee lijkt, dan zal er wel wat aan je mindset mankeren..
Zelf heb ik meer een Sjef van Oekel mindset : ik word niet goed
Atilla,
Hoewel Bastiaan graag omscholings-trajecten wil verkopen is hij eerlijk over de realiteit aangaande een affiniteit met het vakgebied, want het begint met de intrisieke motivatie dat je wat anders wilt doen. En aangezien kennis in de IT snel verouderd betekent het een leven lang leren en adviseer ik mijn kinderen daarom om wiskunde-leraar te worden ofzo. Begreep van Jacob dat je 40 jaar hetzelfde verhaaltje af kunt steken want wiskunde is niet zo veranderlijk als de IT.
Leuk omscholen…maar wie gaat dat betalen? wie heeft zo veel reserves om zich op eigen kosten om of bij te scholen?