In weerwil van het groeiende verzet tegen de bouw van datacenters in de Wieringermeer komt het tweede datacenter van Microsoft op bedrijventerrein Agriport er definitief. De gemeente Hollands Kroon heeft namelijk de omgevingsvergunning verleend. Dit meldt de regionale nieuwsdienst NHnieuws.
Vorig jaar bleek dat de it-gigant uit Redmond alvast het sein voor de nieuwbouw had gegeven zonder dat de vereiste omgevingsvergunning was verleend. Dat stuitte op verzet van de protestgroep Red de Wieringermeer, die tegen de komst van nieuwe datacenters in de regio ageert.
Volgens NHnieuws zijn er tegen de bouw van het Venster – de naam van dit bouwproject – 64 bezwaren ingediend bij de gemeente Hollands Kroon. Op enkele uitzonderingen na zijn alle bezwaren opzijgeschoven. Zo waren er klachten over horizonvervuiling, gebrek aan burgerparticipatie en een hoog energieverbruik. Al deze zaken hoeven volgens de gemeente niet te worden meegenomen voor de omgevingsvergunning.
De gemeente, provincie, Agriport en Microsoft zijn in gesprek om de bestaande en nog in aanbouw zijnde gebouwen op een goede manier in te passen in het landschap. Voor het grootste deel ligt het bedrijventerrein aan de oostkant van de snelweg A7. Het terrein waar het nieuwe datacenter komt, een gebied van zestien hectare aan de westkant van de weg, is al jaren vrijgehouden voor de komst van datacenters. Er lopen nog vier bouwaanvragen voor datacenters op Agriport.
Verzet
Vorig jaar ontstond er ophef over het nieuwe datacenter van Google dat op Agriport in Middenmeer (gemeente Hollands Kroon) werd geopend. Onder meer de NRC en het satirische programma ‘Zondag met Lubach’ toonden aan dat de pr-machines van de Amerikaanse hyperscalers en ook de gemeente Hollands Kroon een wel heel rooskleurig beeld hadden geschetst van de komst van de datahallen. De te bouwen serverparken zouden banenmotors worden en wonders van groene energie. In de praktijk zijn het vooral buitenlandse aannemers die worden ingehuurd door Google en Microsoft en gebruiken de datacenters gesubsidieerde groene energie ten koste van de plaatselijke bewoners. Bovendien tasten de datadozen het weidse landschap in de Wieringermeer aan.
Politiek is de komst van meer datacenters geen uitgemaakte zaak meer. NHnieuws laat in dit verband weten dat op een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor datacenters, dat eind 2020 ter inzage lag, ruim honderd zienswijzen zijn ingediend. Niet alleen door inwoners van Hollands Kroon, maar ook het waterschap Hollands Noorderkwartier, de provincie Noord-Holland en West-Friese gemeenten, die tegen de uitbreidingsplannen zijn.
Voorstanders wijzen erop dat de datakrachtcentrales nodig zijn om aan de groeiende vraag naar computercapaciteit te voldoen. Bovendien betekent de bouw van datacenters een verdere investering in de netwerkinfrastructuur rond deze locaties. Dat versterkt weer de positie van Nederland als belangrijke internationale datacenterhub.