Red Kubes uit Utrecht heeft van investeerder Capital Mills 'zaaikapitaal’ van 1,2 miljoen euro binnengehaald. Met deze 'seed investering’ kan een nieuwe containerplatform worden gelanceerd. Het Otomi-platform van Red Kubes is gebaseerd op de snel populair wordende orkestratie-middleware Kubernetes.
Volgens de Utrechtse startup is Otomi de eerste kant-en-klare oplossing die Kubernetes voorspelbaar, kosteneffectief en veilig maakt. Naast een betaalde ‘managed’ enterprise-editie die in eerste instantie op de Nederlandse markt is gericht, lanceert Red Kubes ook een gratis ‘community editie’. ‘Dit laatste platform is samengesteld uit bewezen open-source applicaties en best-practices,’ stelt oprichter en baas Sander Rodenhuis. Ontwikkelaars krijgen een mono-repo met herhaalbare code die volgens Rodenhuis eenvoudig kan worden aangepast, uitgebreid en geconfigureerd.
Reden om een aparte community-editie te lanceren is het product meer transparant te maken en feedback uit te lokken. Als deze gratis versie van Otomi aanslaat, komt er meer terugkoppeling vanuit de ontwikkelaarsgemeenschap. Rodenhuis hoopt daar zijn voordeel mee te kunnen doen. ‘Dat komt de kwaliteit van het platform ten goede,’ verwacht hij.
Worstelen
Hoewel de markt zich snel beweegt in de richting van containerisatie van applicaties, staan de technologieën die deze verandering ondersteunen nog in de kinderschoenen. Kubernetes is duidelijk de standaard voor containerorchestratie geworden, maar blijkt in deze fase nog veel te complex voor de massa om te gebruiken. Bedrijven en organisaties over de hele wereld ervaren enorme uitdagingen bij het gebruik van Kubernetes. Ze huren consultants in om een op maat gemaakt platform op basis van Kubernetes te ontwikkelen.
Volgens Rodenhuis is dat enorm duur. Ook zou het beheer moeilijk zijn. ‘We zien dat bedrijven veel tijd aan Kubernetes besteden en worstelen met het opnieuw uitvinden van het wiel. Met Otomi leggen we de rails om bedrijven door het wilde westen van Kubernetes te leiden.’ Hij claimt een geïntegreerde en productiewaardige oplossing te hebben ontwikkeld die voorspelbaarheid, snelle time-to-market en een veilig gebruik garandeert.
Gemeente Utrecht
Een van de eerste gemeentes die met de betaalde editie van Otomi van start gaat, is Utrecht. Lazo Bozarov, manager digital services bij de gemeente Utrecht: ‘Nederlandse gemeenten hebben een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Vanuit die behoefte is Common Ground ontstaan. Een van de Common Ground principes is open source om de controle over onze data terug te nemen.’
‘Kubernetes is de basis voor de cloud-agnostische infrastructuur’, gaat hij verder. ‘Otomi geeft ons een vliegende start bij het gebruik van Kubernetes. We hoeven geen complexe configuraties te beheren en kunnen snel de best practices van Kubernetes toepassen. Nu kunnen we ons volledig concentreren op het ontwikkelen van software om de Common Ground-belofte waar te maken.’
Utrecht heeft bij Ictu een applicatie laten ontwikkelen die ook op het containerplatform Otomi komt te draaien. Rodenhuis denkt via Utrecht de gemeentelijke markt te kunnen openbreken. Deze gemeente gaat een voortrekkersrol spelen, voorspelt hij.