Gezondheidszorg op afstand, virtuele zorg en telemonitoring zijn trends die tijdens de pandemie zijn ingezet en ook in de toekomst van kracht blijven. Daarin gelooft Philips, zoveel maakt het bedrijf duidelijk op de techbeurs CES, die vandaag van start is gegaan. Om te laten zien waar die ontwikkeling naartoe gaat, heeft Philips op de virtuele beurs een interactieve stadswijk ingericht. Door digitale huizen binnen te lopen, zien beursbezoekers hoe verschillende generaties bewoners Philips’ nieuwe medische technologie inzetten.
Philips ziet de wereld van ‘personal health’ samensmelten met die van ‘professional health’. Ontwikkelingen die elkaar versterken. ‘De gezondheidszorg beweegt zich buiten de vier muren van het ziekenhuis naar de mensen thuis’, aldus Jeroen Tas, chief innovation & strategy officer.
Tijdens de CES demonstreert Philips hoe zijn digitale-gezondheidstechnologie tijdens Covid-19 zowel consumenten als patiënten ondersteunt. Volgens Tas en Deeptha Khanna (chief business leader personal health) komt alles in een stroomversnelling. ‘In het afgelopen jaar kwamen gezondheid en welzijn bovenaan ieders agenda terecht. Mensen realiseren zich hoe belangrijk dit in hun leven is. De virtuele gezondheidszorg is enorm in opkomst’, legt Tas uit. Hij schetst het belang van data voor een efficiënt gebruik van intensive-care-eenheden. Tas onderscheidt daarbij drie belangrijke datastromen: van de patiënten, monitoren en ventilators. Bovendien staan er camera’s bij de bedden.
Deze gegevens worden samen met de historische patiëntgegevens in een artificial intelligence (ai)-model gestopt met algoritmen. Daaruit ontstaan inzichten in het welbevinden van de patiënt. Je kunt precies zien welke patiënten achteruit gaan of stabiliseren. Als dat van afstand gebeurt, kunnen de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen meer patiënten in de gaten houden. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk automatisch een ventilator anders in te stellen op basis van wat de data aangeven.
Gegevens delen
Volgens Tas is het allerbelangrijkste dat informatie uit verschillende ziekenhuizen op grote schaal wordt gedeeld. Dit geldt met name voor corona-patiënten die bijvoorbeeld COPD, hartproblemen of diabetes hebben. Door gegevens te delen, zijn sneller inzichten te verkrijgen en protocollen voor patiënten aan te passen. Philips heeft een soort commandocentrum gebouwd dat artsen via een groot scherm op de hoogte houdt van de toestand waarin een patiënt zich bevindt. Als patiënten herstellen, is dat meteen zichtbaar. Zij kunnen daardoor sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen wat weer ruimte in de intensive care vrijmaakt voor nieuwe patiënten. Vervolgens kan met dezelfde technologie een oog worden gehouden op patiënten die weer naar huis zijn gegaan. Op grond van die gegevens is thuis de juiste zorg te verlenen. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk een verpleegster naar iemands woning te sturen, een ventilator beter af te stemmen of een patiënt instructies te geven via de video.
Belangrijk tijdens de pandemie wordt tandheelkundige verzorging. Veel mensen hebben volgens Deeptha Khanna geen zin om naar de tandarts te gaan. Ze zijn bang te worden besmet. Zeker voor diabetespatiënten en zwangere vrouwen is een goed gebit van levensbelang. Nu regelmatige controles door de tandarts uitblijven, is het nog belangrijker geworden dat mensen goed tanden poetsen. Daarom heeft Philips een geavanceerde tandenborstel met kunstmatige intelligentie uitgebracht. Deze vergroot de effectiviteit van het poetsen. De tandenborstel past zich intuïtief aan bij iemands behoeften. Khanna: ‘Als je met je hand te veel druk uitoefent op de tandenborstel, wordt de intensiteit automatisch aangepast.’ Overigens is Philips niet de eerste met een ai-tandenborstel. Concurrent Oral B presenteert tijdens de CES een verbeterde versie.
Foetus
Khanna presenteerde ook een digital twin van een foetus. Artsen kunnen op afstand zwangere vrouwen en hun ongeboren kind monitoren. Een ander technisch snufje is de Philips Mask Selector voor mensen die een masker voor apneu nodig hebben. Dankzij 3d-gezichtsscanning is meteen het juiste masker te selecteren. Een algoritme voorkomt dat patiënten veel tijd kwijt zijn met passen of een verkeerd masker nemen. Philips toont verder een nieuwe wearable, een sensor die voortdurend data verzamelt over iemands gezondheid en via 5G stuurt naar een centraal punt. Tas: ‘Hij bleek zelfs te werken tijdens het kitesurfen. Mijn hartslag was toen vrij hoog.’
Tas stelt vast dat gezondheidszorg een ecosysteem is waarbij data het centrum van alles zijn. Volgens hem is Philips de enige onderneming die gezondheidszorg voor consumenten combineert met professionele zorgsystemen.
Steeds meer techniek in de zorg op alle denkbare vlakken