De Europese Centrale Bank (ECB) oriënteert zich op het invoeren van de digitale euro. Het betaalmiddel, vergelijkbaar met bankbiljetten maar dan in digitale vorm, kan het betaalverkeer sneller, eenvoudiger en veiliger maken. Bovendien ondersteunt zo'n systeem de digitalisering van de Europese economie en leidt het tot innovatie bij winkelbetalingen. Verder kan de digitale euro van pas komen bij rampen, wanneer traditionele betalingsdiensten het laten afweten.
De ECB biedt burgers en bedrijven de kans hierover hun stem te laten horen. Hiertoe wordt een openbare raadpleging gehouden. Deelnemers kunnen zich tot vandaag registreren. Net als bij de euro moet het ontwerp van zo’n digitaal betaalmiddel afgestemd zijn op de behoeften van een ruime groep gebruikers. Daarom dienen alle mogelijke gevolgen van een digitale euro te worden onderzocht. Te denken valt aan het monetaire beleid en de financiële stabiliteit.
Een digitale euro kan contant geld en geld op de bank niet vervangen, maar wel aanvullen. Medio dit jaar wil de ECB beslissen of de munt er gaat komen. Als tot een start wordt besloten, volgt een lange periode van voorbereidingen. De ECB benadrukt dat het ontwikkelen van een veilige, toegankelijke en efficiënte digitale munt tijd kost.
De bank weet nog niet hoe zo’n munt eruit kan zien. Een cryptomunt op basis van blockchain is uitgesloten. Cryptoactiva zijn veel te volatiel en hebben geen intrinsieke waarde. Bovendien bestaat er geen betrouwbare instelling achter, aldus de ECB. Het grillige koersverloop van de bitcoin maakt deze digitale munt volledig ongeschikt als fatsoenlijk betaalmiddel. Na de koersexplosie van de afgelopen weken daalde de koers afgelopen maandag met twintig procent.