Qblox is dit jaar het paradepaardje onder de 93 Nederlandse startups die zich dit jaar presenteren tijdens de virtuele Consumer Electronics Show (CES). Het bedrijf uit Delft won de CES award in de categorie ‘embedded systems’. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) noemde Qblox tijdens de opening van het Holland Paviljoen op de CES een schoolvoorbeeld van een startup.
QBlox trekt veel aandacht met een apparaat om de quantumcomputer snel en betrouwbaar aan te sturen. Dit systeem controleert de qubits die vergelijkbaar zijn met transistors in een chip. De huidige experimentele quantumcomputers worden gecontroleerd door algemene laboratoriumapparatuur die eigenlijk niet voor dat doel is gemaakt. Deze installaties zijn omvangrijk, kostbaar en complex. Voor commerciële quantumcomputer-applicaties die duizenden qubits nodig hebben, is deze benadering ongeschikt.
Qblox introduceert op de CES ’s werelds eerste volledig geïntegreerde ‘control stack’ voor quantumcomputers. Volgens Niels Bultink, baas en medeoprichter van Qblox, versnelt zijn vinding de gang van testinstallaties naar echte, commercieel toepasbare quantumcomputers. Bultink: ‘Tot nog toe was alleen maar aangetoond dat het principe van quantum computing kan werken. Qblox effent de weg naar de bouw van quantumcomputers met duizend qubits of wellicht zelfs meer.’
Schoolvoorbeeld
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) noemde Qblox tijdens de opening van het Holland Paviljoen op de CES een schoolvoorbeeld van een startup die via co-creatie snel wat heeft kunnen bereiken. Startups zoals Qblox moeten het hebben van een nauwe samenwerking met de academische wereld en it-bedrijven.
Onlangs kreeg Qblox 4,8 mln euro financiering van de Europese Commissie. Afgelopen zomer kwam er geld van het investeringsfonds Uniiq. Ook profiteert het Delftse bedrijf mee van de twintig miljoen euro die Mona Keijzer beschikbaar stelt voor de Nederlandse quantumtechnologie. De staatssecretaris hoopt dat die twintig miljoen euro een beginpunt is en dat komende kabinetten met meer geld over de brug komen.
Charles Marcus, hoogleraar aan de Universiteit van Kopenhagen, prees de Nederlandse opzet van het onderzoek naar quantum computing. Marcus, tevens wetenschappelijk directeur van het Microsoft Quantum Lab in de Deense hoofdstad, zei onder de indruk te zijn van het Nederlandse ecosysteem. In plaats van elkaar te beconcurreren wordt hier goed samengewerkt. Volgens Marcus heeft quantum technologie een enorm potentieel, maar het is heel lastig dit soort computers te bouwen. De ‘control stack’ van Qblox is een geweldige vinding, aldus Marcus.
Small Distance Lab
Behalve voor Qblox vroeg Mona Keijzer ook aandacht voor het ‘Small Distance Lab’, een samenwerking van techbedrijven, organisaties uit de evenementensector en een aantal wetenschappers. Het doel is een beter inzicht te krijgen in het veilig organiseren van evenementen, met een minimale kans op coronabesmetting. Hiertoe is een armband ontwikkeld met een sensor die data kan verzamelen. Gekeken wordt wat er gebeurt als mensen zich samen in een ruimte bevinden. Daarbij varieert men het aantal mensen en de omvang van het vertrek. De inzichten die uit deze gegevens voortkomen, moeten beleidsmakers op de juiste ideeën brengen.
Dit jaar doet Nederland voor de vijfde maal mee aan de CES. Bijna honderd ondernemers zijn van de partij, twee keer zoveel als vorig jaar. Leider van de delegatie is prins Constantijn van Oranje. Als Special Envoy voor TechLeap.NL, voorheen Startup Delta, opende hij het Holland Paviljoen. Hij schetste de betekenis van startups voor de economie. In elke sector zie je een startup opkomen die uitgroeit tot een geduchte concurrent van de traditionele marktleiders. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de auto-industrie en de ruimtevaart. Mona Keijzer sloot zich daarbij aan. ‘Denk groot, denk wereldwijd en werk samen,’ zo luidde haar boodschap.