De ministerraad heeft ingestemd met de eerste drie leden van het Adviescollege ICT-toetsing. Het betreft Hans Verkruijsse, Rikky van Osch en Paul Klint. Het drietal vormde al de toezichtraad bij het Bureau ICT-toetsing (BIT), de voorganger van de nieuwe ict-waakhond. De benoemingen gaan per 1 januari 2021 met terugwerkende kracht in.
De oprichting van het BIT werd in het najaar van 2014 aangekondigd als een uitvloeisel van de Tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid. Deze ict-waakhond kreeg een mandaat van vijf jaar, en indien nodig zeven jaar, om alle ict-projecten en -trajecten van de overheid boven de vijf miljoen euro te toetsen aan de hand van tien sturingsregels. Het BIT ging in september 2015 van start.
Eind 2019 besloot het kabinet onder politieke druk het BIT, dat onderdeel vormde van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een permanent leven te gunnen. Maar dan als een op afstand geplaatst onafhankelijk adviescollege en met een uitgebreider mandaat.
Het Adviescollege ICT-toetsing telt maximaal vijf ict-deskundigen en wordt ondersteund door een ambtelijke organisatie met toetsspecialisten en -managers. Deze organisatie – momenteel veertien medewerkers – is de oude ambtelijke organisatie van het BIT. Ministeries zijn, net als voorheen, gehouden om alle projecten of -programma’s met een ict-component van meer dan vijf miljoen euro bij het Adviescollege ICT-toetsing aan te melden. Het orgaan beoordeelt vooraf de risico’s en de slaagkans van die ict-projecten of -programma’s en geeft adviezen ter verbetering.
Mandaat
Het Adviescollege biedt zijn adviezen rechtstreeks aan de verantwoordelijke bewindspersoon of de Eerste of Tweede Kamer aan. Nieuw ten opzichte van het BIT is dat de toetsingsautoriteit zich ook richt op beheer- en onderhoudsactiviteiten en adviezen kan uitbrengen aan bewindslieden en het parlement, los van specifieke ict-projecten of -programma’s.
Ook heeft het college de mogelijkheid om via een naschrift te reageren op de bestuurlijke reactie van een bewindspersoon op een uitgebracht advies. Verder heeft het de taak meegekregen om meer aandacht besteden aan het delen van ervaringen en het overdragen van kennis over de beheersing van ict bij de rijksoverheid. Daarbij gaat het vooral om kennisdeling binnen het cio-stelsel van het Rijk.
Momenteel lopen er nog diverse onderzoeken die al bij het BIT waren gestart. Het eerstvolgende nieuwe onderzoek van het Adviescollege ICT-toetsing dat op korte termijn start, is een evaluatie naar de ontwikkeling van de CoronaMelder-app.
Omdat het Bureau ICT-toetsing tijdelijk was ingesteld, tot 31 december 2020, heeft het kabinet er voor gekozen om het Adviescollege zo snel mogelijk te realiseren op basis van een ministerieel besluit. Later dit jaar wordt de wettelijke grondslag voorbereid waarmee het permanente karakter van het adviescollege tot uitdrukking komt.
De naam van de website is veranderd naar www.adviescollegeicttoetsing.nl.
Leden
Het Adviescollege ICT-toetsing kent momenteel de volgende drie leden:
Voorzitter Hans Verkruijsse is registeraccountant en register EDP-auditor. Hij is emeritus hoogleraar bestuurlijke informatieverzorging. Verkruijsse trad in 2010 uit als partner van Ernst & Young. Jarenlang was hij internationaal en nationaal betrokken bij het uitvaardigen van regelgeving voor accountants, onder meer als voorzitter van XBRL Nederland.
Lid Rikky van Osch heeft ruim dertig jaar ervaring in senior functies in de ict. Op dit moment is zij chief information officer (cio) bij zorgverzekeraar ONVZ. Daarnaast is zij lid van het dagelijks bestuur van het CIO Platform Nederland.
Lid Paul Klint, softwareontwikkelaar, is ‘research fellow’ bij het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en emeritus hoogleraar software engineering bij de Universiteit van Amsterdam. Hij was oprichter en eerste voorzitter van de European Association for Programming Languages and Systems (EAPLS), initiator van diverse internationale samenwerkingsverbanden, en medeoprichter van de Software Improvement Group (waar hij inmiddels niet meer bij betrokken is).