Gaat de schrapping van de aandelen van China Telecom, China Unicom en China Mobile dan toch door? Daar lijkt het op nadat de New Yorkse beursautoriteiten opnieuw van koers veranderd zouden zijn. Dat meldt het dienstverleningsbedrijf Bloomberg.
Nauwelijks een dag nadat de New York Stock Exchange (NYSE) aankondigde dat de aandelen van van China Telecom, China Unicom en China Mobile dan toch niet geschrapt zouden worden, is het schip alweer 180 graden van koers veranderd. De schrapping zou nu toch weer doorgaan. Volgens Bloomberg komt de nieuwste aflevering in de saga er na kritiek van Steven Mnuchin, de republikeinse Treasury Secretary (zeg maar: minister van Financiën) in het kabinet-Trump. Mnuchin zou de NYSE onder druk gezet hebben om de schrapping toch door te duwen.
Het verhaal begon twee dagen geleden toen bekend werd dat de drie Chinese operatoren geschrapt zouden worden van de New Yorkse beurs. Die beslissing kwam er op vraag van de regering-Trump die beleggingen in bepaalde verdachte Chinese bedrijven wou verbieden. Volgens Trump zou China immers op die manier zijn militaire macht kunnen uitbreiden met Amerikaans geld. Nauwelijks 24 uur later echter trok de NYSE zijn staart alweer in, en liet het weten dat er van een schrapping geen sprake meer was. Nu zou heel de operatie toch weer op tafel liggen.
Flipfloppen
De Chinezen kijken raar op van het vreemde schouwspel en beschuldigen de VS van ‘flipfloppen’. China dringt er op aan om de marktprincipes te respecteren en beleggers niet in onzekerheid te brengen. Sinds Trump enkele maanden geleden zijn voornemen aankondigde, zagen de drie operatoren al zowat dertig miljard dollar aan beurswaarde verdampen. Alleen maandag al ging er twaalf miljard af. Dinsdag stegen de koers dan weer plots, nadat de NYSE aankondigde dat de schrapping geen doorgang zou vinden.
Ondertussen heeft Trump een nieuw decreet ondertekend dat transacties met acht Chinese apps verbiedt, zo meldt Reuters. Het gaat om Alipay, QQ Wallet en QQ van Tencent, WeChat Pay, Shareit, CamScanner, VMate en WPS Office. ‘Door toegang te krijgen tot persoonlijke elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers, kunnen Chinese softwaretoepassingen toegang krijgen tot grote hoeveelheden informatie van gebruikers, waaronder gevoelige persoonlijk identificeerbare informatie en privé-informatie en deze vastleggen’, zo staat er te lezen. Dergelijke gegevensverzameling ‘zou China toestaan de plaatsen van federale werknemers en contractanten te volgen en dossiers met persoonlijke informatie op te bouwen’, voegt het document nog toe.