Wikileaks-oprichter Julian Assange hoeft niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, zoals dat land gevraagd had. Dat heeft een Britse rechter beslist. De Australiër hing daar een straf van 175 jaar boven het hoofd wegens spionage.
Assange, die momenteel in een Britse gevangenis zit, is de oprichter van de klokkenluidersite Wikileaks. Hij riep de toorn van Amerika op zich af door geheime documenten en video’s online te publiceren, onder meer over de oorlog in Irak en Afghanistan. Om uit de klauwen van het gerecht te blijven, dook hij jarenlang onder, onder andere in de Londense ambassade van Ecuador.
Een van de spraakmakende filmpjes die Wikileaks uitbracht, werd bekend onder de naam ‘Collateral Murder’. Daarop is te zien hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter raketten afschiet op Iraakse burgers (waaronder vrouwen en kinderen) en journalisten van het persbureau Reuters. De beelden werden gelekt door Chelsea Manning, een inlichtingenanalist bij het Amerikaanse die gestationeerd was in Irak. Manning zat daarvoor zeven jaar in de gevangenis.
De Britse rechter motiveerde de weigering om Assange niet uit te leveren door te wijzen op zijn labiele, geestelijke gezondheid. De man zou lijden aan depressies en er is een hoog risico op zelfmoord. Het is dus niet zo dat er gevreesd werd dat Assange in de VS geen eerlijk proces zou krijgen. De Amerikanen hebben aangekondigd tegen het Britse vonnis in beroep te gaan.