Gerard Sanderink treedt met onmiddellijke ingang terug als topbestuurder bij Centric. Ook geeft hij de leiding uit handen over het ingenieursbureau Oranjewoud en de dochters Strukton en Antea Group.
Sanderink wendt hiermee de dreiging van een langdurige enquête bij de Ondernemingskamer af. Door terug te treden voorkomt de it-zakenman een onderzoek naar mogelijk wanbeleid. Ingrijpen door deze rechtbank voor het bedrijfsleven had voor Sanderink nadelig kunnen uitpakken. De Ondernemingskamer kan namelijk via zo’n procedure onmiddellijke voorzieningen treffen, bijvoorbeeld door Sanderink van zijn taken te ontheffen.
Overigens betekent het vertrek van Sanderink niet dat zijn rol is uitgespeeld. Hij heeft op 2 procent na alle aandelen van Oranjewoud in bezit en is ook volledig eigenaar van het niet-beursgenoteerde Centric. Vanuit die positie kan hij, gesouffleerd door zijn vriendin Rian van Rijbroek, een zelfverklaarde cyberdeskundige, nog wel proberen invloed uit te oefenen.
Louis Luijten
Officieel heet het dat de ontstane onrust rond zijn persoon aanleiding vormt voor het terugtreden. Zowel Centric als Oranjewoud stellen dat Sanderink uit eigen beweging vertrekt om daarmee rust in zijn bedrijven te creëren.
Louis Luijten, sinds 1 juli 2020 non-executive board member van Centric, vervangt Sanderink als voorzitter van de one-tier board. Met Luijten krijgt Centric een ervaren it-manager aan de top, die jarenlang CIO was bij ASML. Daarvoor bekleedde hij soortgelijke functies bij NXP Semiconductor en de lichtdivisie van Philips. De komende tijd wordt er nog gezocht nar een derde non-executive board member van Centric om de one-tier board te complementeren. Verder deelt Centric op zijn website mee dat 2020 qua financiële resultaten conform de verwachtingen is verlopen.
Sanderink is sinds eind 2018 voortdurend in het nieuws door een hoog oplopende ruzie met zijn voormalige geliefde Brigitte van Egten. Die zette hij aan de kant toen hij bevriend raakte met Rian van Rijbroek.
Vete
Sinds Van Rijbroek in Sanderinks leven is, vecht hij een vete uit met Van Egten. Daarin werd hij keer op keer in het ongelijk gesteld, maar meermalen lapte hij die vonnissen aan zijn laars. Ook bij zijn bedrijven heerste onrust. Zo vertrok een groot deel van de top van Centric. Ook bij Antea en Strukton Rail stapten directieleden op. Maar de druppel die de emmer deed overlopen was Sanderink’s gedrag bij een bezoek van een deurwaarder aan het Utrechtse kantoor van Strukton. De Centric-eigenaar bedreigde toen een inspecteur en liet bewijsmateriaal vernietigen. Hij zorgde ervoor dat e-mails en whatsapp-berichten werden gewist die hij had verstuurd om zijn ex-partner Van Egten in een kwaad daglicht te zetten.
Ook voor de commissarissen van Oranjewoud die zich tot dan toe afzijdig hadden gehouden, was de maat toen vol. President-commissaris Herman Spenkelink kondigde daarop aan ‘een actievere rol te gaan spelen’. ‘Wat hier gebeurt kan echt niet’,zei hij. Ook drie CDA-kamerleden waaronder Pieter Omtzigt, trokken aan de bel. In Kamervragen kaartten ze Sanderinks wangedrag aan bij het kabinet. Ze vonden het ongepast dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse overheid met zo iemand zaken blijven doen.
De vraag is nu of Louis Luijten Centric in rustiger vaarwater kan brengen. Hij zal niet alleen Gerard Sanderink maar ook cybercharlatan Rian van Rijbroek die nog steeds haar invloed doet gelden, op afstand moeten houden.
Verrassend. Not.