Over security en privacy maken ondernemers zich momenteel het meeste zorgen. Dat weerspiegelt zich ook in het leesgedrag. Veel interesse was er in 2020 voor de veiligheid van de corona-app, de aanvallen op thuiswerkers en de massale handel in gestolen wachtwoorden. De top 10 laat zien hoe kwetsbaar Nederland nog steeds is.
#1 Spoelstra Spreekt: CoronaMelder-app verplicht
Columnist en stand-upcomedian Jacob Spoelstra voert met straatlengtes voorsprong de top-10 aan. Zijn pleidooi om de CoronaMelder-app verplicht te stellen maakte veel los. Zijn humoristische benadering wordt in deze pandemie-crisistijd enorm gewaardeerd. Alleen een aantal tattoo-dragers voelde zich aangesproken.
#2 Uitvinder vindt bluetooth ongeschikt voor corona-app
Vanuit een heel andere hoek benaderde bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen de CoronaMelder. De elektrotechnicus die in Amerika een vergelijkbare status geniet als Thomas Edison en Henry Ford gaf onomwonden zijn oordeel op vragen van Computable. ‘Bluetooth is hiervoor ongeschikt,’ aldus Haartsen die afgelopen april al een vernietigende conclusie trok over de aanpak van de overheid. ‘Bedroevend,’ zei hij.
#3 Hackers vallen massaal thuiswerkers aan
Ronduit walgelijk is dat hackers uit de corona-ellende een slaatje probeerden te slaan. Vooral thuiswerkers werden massaal aangevallen. Niet alleen netwerken van bedrijven maar ook ziekenhuizen en zorginstellingen kregen het zwaar te verduren.
#4 Fox-IT gaat op in NCC Group
Een couppoging bij Fox-IT leidde na een schorsing tot het gedwongen vertrek van drie directieleden. Met hun pogingen het Nederlandse bedrijf van de NCC Group af te splitsen maakten ze zich onmogelijk bij de Britse concernleiding. Het Nederlandse smaldeel werd daarop verregaand geïntegreerd met de Britse moeder.
Ondernemers met een BV kunnen sinds begin 2020 alleen met E-herkenning fiscale aangifte doen. Het feit dat het geld kost om aan belastingverplichtingen te voldoen viel niet in goede aarde.
#6 AET sleept BZK voor de rechter om keuze Rijkspas
De invoering van een nieuwe toegangspas voor ambtenaren werd inzet van een kort geding. AET Europe eiste dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiermee stopt. Het Franse Idemia kreeg de opdracht. Maar dat was tegen het zere been van ict-beveiliger AET. Dat bedrijf uit Arnhem meent dat de Fransen niet aan de tendereisen voldoen omdat de techniek verouderd zou zijn.
# 7 Honderden Citrix-servers kwetsbaar voor misbruik
Nederlandse en Belgische Citrix-klanten beleefden een slechte start van 2020. Citrix ADC en Citrix Gateway-servers bevatten een kwetsbaarheid. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) sloeg de hoogste graad van alarm.
#8 RIVM stelt herlancering Infectieradar uit na datalek
Het RIVM moest de Infectieradar twee keer offline halen. Na technische problemen in maart werd begin juni een datalek ontdekt. Antwoorden van deelnemers waren een tijd lang zichtbaar.
#9 Hof van Twente gaat niet in op eis gijzelhackers
Het aantal slachtoffers van ransomware blijft veronrustend groot. De gemeente Hof van Twente werd slachtoffer van criminelen. De gijzelhackers blokkeerden de IT-omgeving. Ze vernietigden 24 virtuele servers met privacygevoelige data en namen de back-upsystemen over.
#10 Politie grijpt dealer van miljarden wachtwoorden
In Arnhem hield de politie een 22-jarige knaap aan die in het bezit was van 12 miljard wachtwoorden en inlognamen. Via een website dreef deze man een grootscheepse handel in gestolen gegevens.