Is blockchain een hype of waanzin? Hoe zit het met de privacy van videobel-apps die Nederlanders massaal inzetten sinds de uitbraak van het coronavirus? En kleven er echt gezondheidsrisico’s aan 5G? Het zijn vragen die reacties losmaken op Computable. Een overzicht van de meest besproken artikelen in 2020.
1. Op zoek naar blockchain: waarheid of waanzin
Begin dit jaar publiceerde Jeroen van Megchelen, cto en co-founder van Ledger Leopard, een opinie over blockchain om tegengewicht te bieden aan de in zijn ogen ongenuanceerde, innovatieremmende artikelen over deze technologie. In het stuk legt hij uit wat de technologie is, welke voordelen het heeft, hoe het in de praktijk wordt toegepast en welke uitdagingen het met zich meebrengt. Het artikel leverde maar liefst 52 reacties op.
2. Kort geding Stop5GNL tegen Nederlandse Staat
Ook veelbesproken was het kort geding van de stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse Staat, dat in mei plaatsvond. De stichting is van mening dat de uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat voldoende is aangetoond dat hieraan geen reële en ernstige gezondheidsrisico’s kleven. Een onderwerp dat kennelijk veel losmaakt onder Computable-lezers, want de reacties bleven binnenstromen.
3. AP komt met keuzehulp privacy bij videobel-apps
Tijdens de coronacrisis gingen we massaal videobellen. Dit leidde tot een discussie over de privacy van de beschikbare tools en vragen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In april bracht de autoriteit daarom een keuzehulp uit waarin het dertien veelgebruikte videobel-apps vergelijkt op basis van de belangrijkste privacyaspecten, zoals dataverzameling en de beveiliging van de communicatie.
4. Dit zijn de beste ict-banen
De ict-sector blijft over een breed front de beste baankansen bieden, ook in tijden van de coronacrisis. Na een korte hapering in het begin van de uitbraak van de pandemie, werd er weer in volle gang gezocht naar ict-professionals. Het UWV publiceerde in augustus een overzicht samen van de meest kansrijke en minder populaire beroepen in Nederland. De vraag blijft hoe we deze vacatures gaan vervullen.
5. Bijna 4 miljoen extra voor laptops thuisonderwijs
Doordat de scholen waren gesloten, was er bij leerlingen een enorme behoefte aan laptops en tablets om het thuisonderwijs te volgen. In maart stelde de overheid hier 2,5 miljoen euro voor beschikbaar, maar dit bleek onvoldoende te zijn. In mei werd hier nog eens 3,8 miljoen euro aan toegevoegd, zodat bijna zevenduizend leerlingen een laptop of tablet konden aanschaffen. Een goede zet van de overheid?
6. Coronatraceer-app: doen of niet?
In het voorjaar was er veel te doen rondom de ontwikkeling van een coronaapp. Zitten burgers hier wel op te wachten, was de vraag die Computable zijn lezers stelde in een discussiebijdrage.
7. GraphQL is het nieuwe ‘rest’
Ook deze blog van Computable-expert Henri Koppen, directeur van Thingks, leverde de nodige reacties (23) op. In het artikel gaat hij in op GraphQL, een nieuwe manier om api’s te bouwen. Hij staat stil bij de oorsprong van de tool, waarom het in zijn ogen een goede oplossing is en hoe je ermee begint. Tot slot bespreekt hij de nadelen van deze methode.
8. Dit zijn de populairste programmeertalen
Naast de beste ict-banen, werd een artikel over de populairste programmeertalen veel besproken door Computable-lezers. Het stuk baseert zich op het IEEE Spectrum, een jaarlijkse ranking van de populairste programmeertalen. Opvallend dat Cobol weer op deze lijst staat.
Tot slot levert e-herkenning, het verplicht aangiftesysteem van de Belastingdienst, de nodige discussie op. Dit systeem valt in januari namelijk niet in goede aarde, omdat ondernemers met een besloten vennootschap via deze nieuwe ‘veiligere’ manier ineens verplicht extra kosten moeten maken voor hun belastingaangifte.