Defensie kan officieel weer verder met de vernieuwing van de it-infrastructuur. Daarvoor heeft staatssecretaris Barbara Visser van het ministerie van Defensie vandaag een tienjarig contract getekend met IBM namens het marktconsortium Athena (IBM/Atos/Unica). Het betreft het programma Grensverleggende IT (GrIT) dat medio 2016 van start ging maar daarna, na onder meer kritiek van het Bureau ICT Toetsing (BIT), een tijdlang werd stilgelegd.
Defensie begint met de onderdelen die de meest toegevoegde waarde hebben voor het operationeel optreden. De werkzaamheden starten in het eerste kwartaal van 2021. Voor de eerste 1,5 jaar staan als eerste activiteiten de bouw van nieuwe datacenters (geplande duur 20 maanden) en de vernieuwing van het netwerk voor het versturen van hoog gerubriceerde informatie (geplande duur 12-24 maanden) op de agenda. Ook de realisatie van een eigen mobiel netwerk van Defensie (geplande duur 11 maanden) staat in deze periode gepland.
Het programma GrIT (geschatte kosten 1,3 miljard) moet zorgen voor een totaal vernieuwde it-infrastructuur van de krijgsmacht. ‘Technologie en het slim gebruiken van informatie spelen een cruciale rol voor Defensie’, concludeert staatssecretaris Barbara Visser. ‘Uit deze noodzaak vloeit GrIT voort en voorziet het in de vernieuwing van de it-ruggengraat van Defensie.’
Digitale transformatie
In de recent gepubliceerde Defensievisie 2035 is veel aandacht voor het onderwerp digitale transformatie. GrIT is daar een belangrijk uithangbord van, stelt verantwoordelijk directeur Ron Kolkman. ‘GrIT is veel meer dan een vernieuwing van een informatiesysteem’, aldus verantwoordelijk directeur Ron Kolkman. ‘Er komt een volledig nieuwe, zeer geavanceerde it-infrastructuur, die van de krijgsmacht een hoogwaardige informatiegestuurde organisatie moet maken.’ Het it-personeel van Defensie gaat werken in gemengde teams onder aansturing van Athena. De interne it-dienst van Defensie, Joint IV Commando (JIVC) voert de regie.
Door het hoge tempo van it-vernieuwing gaat Defensie een strategische samenwerking aan met de markt, in dit geval dus het consortium Athena. Zo wil de krijgsmacht structureel en snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties. ‘Het is de planning dat GrIT na zeven jaar is uitgerold’, licht staatssecretaris Barbara Visser toe. ‘En door met de markt samen te werken, halen we de beste beschikbare techniek binnen. We gaan werken met gemengde teams, zodat we het beste vanuit Defensie en de markt combineren, om zo het meest optimale resultaat te krijgen.’
‘Met GrIT heeft Defensie straks ook zelfs een eigen mobiel netwerk, waardoor we niet afhankelijk zijn van anderen’’, vult Visser nog aan. ‘Dat is een sterk punt voor een organisatie als de onze, die wereldwijd onder moeilijke omstandigheden opereert.’
Begin november werd duidelijk dat het programma, na een ‘gedwongen pauze’ van zestien maanden, in aangepaste vorm weer door kon gaan. Op aanwijzing van het BIT is een flink aantal waarborgen ingebouwd. Het belangrijkste risico is dat Defensie onvoldoende in staat is om de regie te voeren over de gefaseerde it-vernieuwing. Het BIT wijst op een gebrek aan ervaring bij Defensie met grote it-projecten. Inmiddels loopt er een vacature voor een ervaren regiemanager.
Het BIT wond er geen doekjes om dat het departement flink aan de bak moet. Wil het infrastructuurproject een succes worden dan moet Defensie ‘de lat hoger leggen voor zichzelf.’ De omvang en complexiteit van de samenwerking met IBM/Atos/Unica stellen hoge eisen aan Defensie. Ook de ambitieuze blokkenplanning, de oplevering van de nieuwe it in kleine en beheersbare blokken, vormt een grote uitdaging.
Staatssecretaris Visser denkt zeker in de eerste fase externe managers te moeten inhuren voor de regie. Maar ze wil die zo snel mogelijk vervangen door eigen medewerkers in vaste dienst die ervaring hebben met grootschalige outsourcing. Hier is een werving- en selectiebureau voor in de arm genomen. Ook is het nodig om het architectenteam te versterken met ‘landschapsdenkers’ en enterprise architecten’.
En geen woord over het feit dat volgend jaar IBM het onderdeel GTS verzelfstandigd of verkoopt – wordt dus een andere invulling van het Athena consortium. Je zou verwachten dat daar iets over is afgesproken maar er staat niets over