Het is weer het einde van het jaar en dan is het tijd voor de lijstjes. Vrouwen zijn daar beter in dan mannen. Tenminste, ik krijg geregeld een lijstje van mijn vrouw. Dat is overigens nooit een lijstje met complimentjes maar meestal een lijstje met klusjes die ik nog moet doen.
Het schijnt ook zo te zijn dat heel veel vrouwen een lijstje maken van mannen waar ze graag mee willen trouwen. Sterker nog, ze maken een top tien. En nu hebben ze laatst onderzocht dat de man waar ze uiteindelijk mee trouwen gemiddeld op nummer zeven staat. Oftewel de bovenste zes konden of wilden niet en toen was jij aan de beurt. Daar kun je als man teleurgesteld over zijn maar je kunt ook denken, ik sta toch nog mooi in de top tien. Wij mannen maken overigens geen top tien. Wij hebben meer een Top 2000 allertijden en de eerste de beste die wil, die is het.
Rangschikken
Maar wat is nut van een rangorde maken? Waarom moeten we ict-bedrijven rangschikken in een Computable 100? Kun je wel vergelijken? En hoe eerlijk antwoorden de mensen eigenlijk? Noemen ze niet gewoon de bedrijven op die ze kennen? De bekendste merken worden vaak als beste merken aangemerkt. Het zijn ook de bedrijven die het meeste geld in hun marketing steken. De kostprijs van je iPhone en je Microsoft-besturingssysteem bestaat voor 80 procent uit marketing.
En het werkt. Want je hebt ze allebei. Kijk ook maar naar de Amerikaanse verkiezingen. De president die het meeste geld in zijn campagne steekt, wordt ook vaak de president. Nu is dat toevallig dit jaar niet zo omdat de verkiezingen dit jaar gestolen zijn. Het is alleen niet helemaal duidelijk wie nu wie heeft bestolen.
Slap nummer
Moeten we dan stoppen met lijstjes? Zeker niet. Ze zijn leuk. Dus ook ik doe altijd volop mee. En ook ik vul voornamelijk de bekende namen in. Dus toen ze mij vroegen wat mijn top drie zou zijn voor de Computable 100, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik zei, doe maar gewoon Apple op nummer 3, Google op nummer 2 en voor de nummer 1 twijfel ik weer tussen Hotel California en Bohemian Rhapsody.
Ach, het mag ook een ander bekend nummer worden als het maar niet dat slappe nummer van Claudia de Breij is.
Dit artikel staat ook in Computable-magazine #01/2021.
Als de oorlog komt,
En als ik dan moet schuilen,
Mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt,
Waar ik niet bij wil horen,
Mag ik dan bij jou?
Mooi niet, je wordt maar gewoon oudlid !
Door Dino moet ik op een slappe column reageren want Jacob had ook een grap kunnen maken over de nummer 2 in de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Want verkiezingen zijn soms makkelijk te sturen, net zoals sommige lijstjes welke daarom onveranderlijk zijn. Le roi est mort, vive le roi aangaande de status quo van rangen en standen want Jacob stelt opeens wel veel vragen in zijn columns.