SolarWinds heeft updates uitgebracht om de kwetsbaarheid in zijn Orion-platform te verhelpen. Het advies luidt om de updates zo snel mogelijk door te voeren. De SolarWinds-hack heeft ook in de Benelux bedrijven getroffen. Aanvankelijk leek het erop dat hun aanval alleen gericht was op Amerikaanse overheidsinstellingen en grote Amerikaanse ondernemingen. Het is nog steeds onduidelijk wat de vermoedelijk Russische hackers in hun systemen hebben gedaan.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Nederland raadt aan om deze patch snel te installeren. Een kwaadwillende kan deze kwetsbaarheid namelijk misbruiken voor het omzeilen van de authenticatie binnen de Orion API. Vervolgens is de API te gebruiken voor het compromitteren van de Orion-installatie of onderliggende besturingssystemen. Eerder bestempelde het NCSC het risico en de omvang van eventuele schade als hoog.
Bij de ontdekking van de hack overheerste verbazing over de handigheid waarmee de aanvallers te werk gingen, alsmede over hun effectiviteit. Bij de ene Amerikaanse overheidsdienst na de andere bleken de hackers te zijn binnengedrongen. Maar de laatste dagen is er vooral bezorgdheid over de manier waarop aanvallers hele ketens met malware kunnen besmetten en ook toegang zoeken naar cloud-gebaseerde diensten.
Het einde zoek?
Er bestaan sterke aanwijzingen dat het de aanvallers uiteindelijk om clouddiensten was te doen. Door zich te richten op authenticatie-systemen op besmette netwerken, hebben ze geprobeerd in te loggen op clouddiensten zoals Microsoft 365, zonder dat ergens bellen gaan rinkelen. Als dit was gelukt, was het einde zoek.
Nadere bestudering van de technische details leert dat de aanvallers zich juist richtten op de systemen die de identiteiten beheren. Ze probeerden de mechanismen in handen te krijgen om ID’s uit te geven. Met valse ID’s kunnen aanvallers zich verschuilen achter geautoriseerde gebruikers of valse accounts scheppen die bedrieglijk echt lijken.
Op die manier kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot enorme hoeveelheden gegevens en e-mails. Getroffen organisaties zijn dan ook druk bezig te onderzoeken of hun authenticatieystemen nog veilig zijn. Security-experts weten dat dit soort aanvallen eerder is voorgekomen. Maar de schaal van de hack bij SolarWinds is onvertoond. Nooit eerder vond een dergelijk diepe en brede aanval plaats.
Beurskoersen
Persbureau Reuters wijst erop dat de aandelen van cybersecurity-leveranciers die door de hack zijn meegesleurd, zoals FireEye en Microsoft, de afgelopen twee weken zijn gestegen. Een verklaring hiervoor is dat er geen alternatieven zijn, ondanks de zwakten in veiligheidstools en software voor netwerkbeheer. Verwacht wordt dat overheden en bedrijven hun investeringen in security en software tools verder opvoeren.
De aandeelkoersen van Microsoft en Palo Alto Networks bevinden zich op het hoogtepunt aller tijden. De koers van FireEye, het securitybedrijf dat de hack bij SolarWinds ontdekte na diefstal van zijn tools, is vijf jaar lang niet zo hoog geweest. Volgens financiële onderzoeker Morningstar gaan securitybedrijven ‘zeker profiteren’ van de hack bij SolarWinds. Veiligheid heeft momenteel de hoogste prioriteit.