De CDA-fractie in de Tweede Kamer zet grote vraagtekens achter de relatie tussen Centric en zijn klanten bij de overheid. Het gedrag van Centric-topman Gerard Sanderink die een inspecteur heeft bedreigd en bewijsmateriaal heeft laten vernietigen, kan volgens de christendemocraten volstrekt niet door de beugel.
De Kamerleden Omtzigt, Slootweg en Amhaouch (allen CDA) vinden het ongepast dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse overheid met zo iemand zaken blijven doen. Ze wijzen op het feit dat Sanderink zich niet aan gerechtelijke uitspraken houdt en gezagdragers bedreigt. De CDA’ers sturen aan op actie, temeer daar het contract met Centric gevoelige materie betreft, zoals ict. Ook vragen ze zich of instellingen zoals DNB zaken kunnen blijven doen met een bedrijf waarvan de topman zich zo misdraagt.
Dit blijkt uit Kamervragen aan de bewindslieden van Economische Zaken en Klimaat alsmede de minister van Financiën.
Knokploeg
Het CDA wil ook weten of de centrale bank voor essentiële en gevoelige taken afhankelijk is (van software) van Centric. Verder vragen zij zich af of DNB zonder die software gewoon haar taken kan voortzetten. De Kamerleden willen dat hun vragen worden doorgestuurd naar de centrale bank, zodat deze zelfstandig een afweging kan maken. Ook wenst de CDA opheldering over de vraag of er naast DNB nog andere overheidsinstellingen met cruciale functies zijn die afhankelijk zijn van de Centric-software.
Aanleiding tot deze scherpe vragen zijn de bedreigingen die Sanderink uitte aan het adres van de deurwaarder die beslag wilde leggen op diens mobieltje en mailaccount bij het bouwbedrijf Strukton. De Centric-baas zou daarbij met een knokploeg hebben gedreigd. Ook opgeroepen agenten kregen het hard te verduren. De deurwaarder zocht naar bewijsmateriaal op zijn telefoon en computer.
Maar Sanderink weigerde deze te overhandigen. Vervolgens vroeg hij een time-out met zijn directeur Erik Hermsen aan. De smartphone verdween in een afgesloten kast. Maar na de time-out bleken alle gegevens van de telefoon op afstand te zijn gewist. De drie Kamerleden verdenken Sanderinks vriendin, de zelfbenoemde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek, ervan belangrijk bewijsmateriaal te hebben gewist. Het gaat om mails en appjes die de deurwaarder had gevorderd. Met deze berichten probeerde Sanderink zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten in een kwaad daglicht te stellen.
Discutabel
Sanderink heeft eerder ook dergelijke mails gestuurd aan de Fiod-directeur. Verschillende bewindslieden en hoge ambtenaren kregen hiervan een ‘cc’. Het CDA wil dat de mails en appjes die de afgelopen achttien maanden aan hoge overheidsfunctionarissen zijn gestuurd, openbaar worden gemaakt. Nog belangrijker is dat ze naar de politie en het openbaar ministerie worden gezonden zodat zij toch in bezit komen van deze mail. Het CDA vindt dat iemand als Van Rijbroek niet meer bij Centric betrokken kan zijn als zij gevorderde informatie heeft gewist.
Ook de rol van de raad van toezicht bij Centric is volgens de Kamerleden discutabel. Ze vragen welke bevoegdheden en verplichtingen deze raad heeft indien een bestuurder duidelijk wetten overtreedt en niet handelt in het belang van de onderneming.
Inmiddels hebben de commissarissen van Oranjewoud, het beursgenoteerde bedrijf waarin onder meer Strukton zit, besloten om Sanderink tot de orde te roepen. Het Financieel Dagblad citeert president-commissaris Herman Spenkelink die zegt ‘een actievere rol te gaan spelen’. ‘Wat hier gebeurt kan echt niet’, aldus Spenkelink. Bij Centric blijft het stil, ondanks de vraag om een reactie.