Ook dit jaar zijn diverse internationale techbedrijven getroffen door een cyberaanval. Van een ddos-aanval op AWS en ransomeware-aanvallen op Cognizant en Blackboud tot aan Russische hackers bij SolarWinds en FireEye. Computable zet een aantal van de opvallendste hacks op it-bedrijven op een rij.
1. AWS
Amazon Web Services (AWS) was begin dit jaar het doelwit van cybercriminelen. In februari registreerde de servers van de Amerikaanse cloudaanbieder een ddos-aanval met een maximale belasting van 2,3 terabit per seconde. Nooit eerder ging een ict-platform gebukt onder zo’n grote piekbelasting.
2. Solarwinds
It-bedrijf SolarWinds is door Russische hackers aangevallen. De cybercriminelen konden vanaf maart maandenlang in de systemen van het Amerikaanse bedrijf rondsnuffelen. En met succes: minstens veertig klanten van Microsoft zijn besmet met dezelfde malware, waaronder een Belgisch bedrijf. En ook bij ten minste twee dozijn aan techbedrijven, waaronder Cisco, CMware, Nvidia en Intel, is de software aangetroffen.
3. Cognizant
Nog een it-bedrijf dat de hackers niet buiten de deuren kon houden, is het Amerikaans-Indiase Cognizant. In april werd het getroffen door de Maze-ransomware-aanval. De aanval leidde tot een potentiële onderbreking in delen van de bedrijfsvoering, een lagere omzet en extra kosten die veel impact hebben op de financiële resultaten.
4. Blackbaud
De Amerikaanse cloudprovider Blackbaud werd in mei het slachtoffer van een ransomware-aanval. Het bedrijf telt vooral non-profit-organisaties, onderwijsinstellingen en ngo’s onder zijn klanten. Onder meer persoonsgegevens van donateurs van het Belgische Plan International en van data (afgestudeerde) studenten aan de Nederlandse onderwijsinstellingen TU Delft en de Universiteit Utrecht zijn buitgemaakt.
5. FireEye
Dit najaar werd FireEye, een van Amerika’s meest prominente cybersecurity-bedrijven, gehackt. De New York Times vermoedt dat Russen achter de spectaculaire kraak zitten. Het beursgenoteerde bedrijf uit Silicon Valley wordt doorgaans als een van de eersten gebeld als een Westers land of grote onderneming het slachtoffer wordt van een hack. De hack betekent een gevoelig gezichtsverlies.
Overige internationale hacks
Ook genoeg niet-ict-bedrijven werden dit jaar slachtoffer van diverse cyberaanvallen. In februari lag de gastoevoer in Amerika op bepaalde plaatsen twee dagen plat na een succesvolle ransomware-aanval en in mei maakten cybercriminelen tien miljoen dollar buit bij een aanval op Norfund, een Noors investeringsfonds van de overheid.
En deze zomer werd Garmin, de fabrikant van smartwatches en wearables, getroffen door een ransomware-aanval. Het interne netwerk en enkele productiesystemen werden versleuteld. Het Amerikaans/Zwitserse bedrijf schakelde zijn it-systemen enkele dagen uit voor een grondige oppoetsbeurt. Tijdens de aanval werden verschillende onlinediensten offline gehaald en de callcenters waren onbereikbaar.
Ook kwamen dit jaar oudere cyberaanvallen aan het licht. Zo was het Franse lingeriemerk Lise Charmel eind vorig jaar doelwit van een ransomware-aanval, waarna de activiteiten pas weer in januari werden hervat. Nog ouder is de hack op Netlog. Deze hack vond al in 2012 plaats, maar kwam pas deze zomer aan het licht. De databank van het sociale netwerk werd zo’n acht jaar geleden gekraakt, waarbij gebruikersnamen en wachtwoorden van ruim zestien miljoen Europese Netlog-leden zijn ontvreemd.