Red Hat zal CentOS8 niet verder ondersteunen dan december 2021. Feitelijk betekent dit dat CentOS nu een dood project is. Voor een deel van de Linux-gemeenschap komt dit als een schok en wijst het IBM als kwade genius aan: een poging om gebruikers over te halen naar Red Hat Linux Enterprise (RHEL), waarvoor betaald moet worden, terwijl CentOS een RHEL-alternatief is zonder het supportcontract.
In 2014 zag Red Hat het potentieel en de voordelen voor haar ecosysteem in en bracht het het CentOS-team in huis. Als onderdeel van deze regeling kreeg Red Hat effectief de controle over het CentOS-bestuursorgaan.
Red Hat’s Karsten Wade, een Senior Community Architect en lid van het CentOS-bestuur, heeft de beslissing om CentOS Linux af te schaffen ten gunste van CentOS Stream verdedigd, door te zeggen dat de twee projecten ‘antithetisch’ waren en dat Stream in de meeste gevallen een bevredigende vervanging is. Dit blijkt in een interview op The Register. CentOS Linux is stroomafwaarts van RHEL, terwijl CentOS Stream, geïntroduceerd in september 2019, stroomopwaarts is: het gaat op in RHEL, tenzij er problemen worden ontdekt.
Alle CentOS-varianten zijn vrij en CentOS Linux is begrijpelijkerwijs populair, omdat het de stabiliteit van RHEL combineert met vrije beschikbaarheid. Volgens de statistieken van W3Techs bijvoorbeeld heeft CentOS een aandeel van 18,5 procent van de websites, vergeleken met het aandeel van 1,5 procent van Red Hat.
Wade legde de noodzaak van CentOS Stream uit als een manier om het makkelijker te maken voor de gemeenschap om bij te dragen aan RHEL. Hij bevestigde dat de beslissing werd gedreven door Red Hat, die ‘het CentOS Project benaderde met zijn plan’, maar zei dat ‘het CentOS-bestuur er zijn handtekening onder zette’.
Niet zonder gevaar
Voor aanbieders van open source software is het altijd schipperen tussen werken met de gemeenschap die gratis software bouwt en winst maken met de ondersteuning daarvan. Wade geeft aan dat Red Hat twee uiteenlopende producten (CentOS Linux en CentOS Stream) in de lucht houdt en daarmee beide tekortdoet. De gemeenschap betwijfelt of dit het geval is en denkt dat de keuze te stoppen met CentOS Linux is ingegeven door de wens meer RHEL-licenties te verkopen.
De moeilijkheid voor Red Hat is dat, terwijl het vanuit een commercieel perspectief pijn kan doen om een project te ondersteunen dat een gratis alternatief voor zijn belangrijkste commerciële product creëert, het risico bestaat dat zonder CentOS Linux, gebruikers zullen overschakelen op alternatieven voor RHEL.
‘Het aanbrengen van grote veranderingen in een open-source-ecosysteem is niet zonder gevaar’, eindigt het artikel op The Register.
De grote irritatie is dat Centos 8 geintroduceerd is met een EOL in 2029. Dat is bijgesteld naar 2021 en Centos 8 wordt omgedoopt in Centos 8 Stream. Dat is niet zo netjes van Red Hat. Nu draaien de meesten mensen die Centos draaien nog op Centos 7. Daar is EOL 2024. Centos wordt dan van achterlopend systeem op Red Hat een voorlopend systeem ten behoeve van de ontwikkeling van Red Hat Linux. Voor mensen die de productiemachines al hebben overgezet naar Centos 8 is dat vervelend. Die moeten wat, daar komt een groot deel van de boosheid vandaan.
Toch kan ik er iets van begrijpen, het kost Red Hat geld en energie en er draaien hele serverparken op Centos wat de gebruikers niets kost. Dat zal ze irritieren. Het is wat dubbel, Centos speelt ook een belangrijke rol. Voor ontwikkelwerk binnen organisaties voor iets wat later op de Red Hat machines moet draaien. Heb het zelf gebruikt (en gebruik het nog steeds op de machines) bij het voorbereiden op een red hat certificaat. Fijn systeem. Centos heeft ook goed gedaan voor Red Hat, ideaal om het geloof van Red Hat uit te dragen middels een gratis variant waar je vat op hebt.
Maar dacht ook, misschien is het helemaal niet zo gek dat het weer terug naar de community gaat. Oracle biedt een versie van Red Hat linux en er is een ‘nieuwe’ Centos aangekondigd, Rocky Linux.
Kijk ik naar mysql dan zie je dat hosters steeds meer overstappen op mariadb.
https://arstechnica.com/gadgets/2020/12/centos-linux-is-gone-but-its-refugees-have-alternatives/