Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) wil een onderzoek naar de toenemende afhankelijkheid van China. De Europese Commissie moet volgens hem nagaan of vitale sectoren niet te kwetsbaar worden voor invloed vanuit Beijing.
Berendsen uitte zijn bezorgdheid hierover tijdens een uitzending van EenVandaag. Directe aanleiding voor zijn verontrusting is een ontmoeting die hij had met mensen van Nuctech. Dit Chinese bedrijf levert poortjes bij douanes, vrachtwagenscanners en andere technologie voor grenscontroles. Nuctech zit in Nederland op belangrijke knooppunten zoals Schiphol en de Rotterdamse haven. Hoewel het bedrijf nooit op spionage is betrapt, vindt Berendsen het een beangstende gedachte dat China zo dicht bij deze belangrijke datastromen kan komen. Dergelijke apparatuur kan beter van Europese fabrikanten komen.
De Europarlementariër vraagt zich af of het wel verstandig is de vitale infrastructuur afhankelijk te maken van Chinese technologie. Hij wijst op het annuleren van een opdracht voor het plaatsen van Nuctech-scanners bij Canadese ambassades. De regering van dat land annuleerde die order na een veiligheidsonderzoek.
Groot Europees onderzoek
Overigens staat Berendsen niet alleen in zijn pleidooi voor een groot Europees onderzoek. Ook Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), is die mening toegedaan. Volgens De Wijk voert China machtspolitiek. Daarbij wordt geen middel geschuwd. ‘Het is een staatskapitalistisch land, dus economie is politiek,’ aldus de HCSS-directeur.
Ook cybersecurity-expert Ronald Prins deelt de zorgen van Berendsen. ‘Het probleem met deze technologie is dat het zich heel erg richt op grensbewaking. En het is superinteressant voor een buitenlandse inlichtingendienst om te weten wat een land in- en uitgaat. Met gezichtsherkenning-apparatuur hebben ze daar volledig zicht op, want ze kunnen personen zien, maar ze scannen ook kentekens van auto’s en de inhoud van containers.’
Nuctech ontkent in een reactie in Nederland te werken met artificial intelligence en gezichtsherkenning. ‘We doen niets met data, dat is geen onderdeel van Nuctech’s service’, aldus het bedrijf in antwoord op de vraag wat er met de data gebeurt. ‘Alle data die voortkomen uit het gebruik van de technologie zijn eigendom van de klant’, zo reageert men.