Nergens in de Europese Unie moeten consumenten meer betalen voor hun telefoon- en internetverbinding dan in België. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurostat waarover De Standaard bericht. De Belg betaalt gemiddeld 76 procent meer dan het Europees gemiddelde. Ook Nederland zit boven het gemiddelde. In het prijsniveau werd ook rekening gehouden met postdiensten.
België, Griekenland en Ierland, dat zijn de drie duurste landen uit de EU om te bellen en te internetten. Belgen en Grieken betalen 76 procent meer dan het Europees gemiddelde. De gemiddelde Nederlander is niet veel beter af, met ongeveer 40 procent meerprijs. Veruit het goedkoopste land is Roemenië, dit land zit 62 procent onder het EU-gemiddelde. Buiten de Europese Unie is de situatie trouwens nog erger: in IJsland betaal je meer dan dubbel zo veel voor communicatiekosten en ook in Noorwegen en Zwitserland zijn de prijzen torenhoog.
Dat de prijzen voor communicatie in België hoog zijn, is geen verrassing. Veel heeft te maken met het gebrek aan concurrentie op de desbetreffende markten. Onder meer de Nationale Bank en het Prijzenobservatorium van de FOD Economie hebben daar al op gewezen. Telenet en Proximus zijn veruit de dominante spelers. Ons land scoort al langer slecht voor bijvoorbeeld de prijzen van vast en mobiel internet en ook het versturen van post is hier gemiddeld duur.
Ook de populariteit van triple play- en quad play-pakketten (in Nederland: alles-in-één-pakketten) speelt mee. Door de administratieve rompslomp voelen maar weinig consumenten zich geroepen om die pakketten op te breken en naar een alternatieve leverancier over te stappen. Soms vallen die alternatieve spelers ook in handen van de gevestigde waarden, zoals het Belgische Mobile Vikings dat door Proximus wordt overgenomen.
Maar wat is dan het Europees gemiddelde ?
Dat we verhoudingsgewijs meer betalen zou voor mijn gevoel dan ook moeten helpen met een betere dienstverlening, Die ervaring heb ik echter juist niet. Het overstappen tussen verschillende aanbieders op letterlijk ‘dezelfde’ glas-verbinding die in mijn meterkast binnenkomt is slecht geregeld zo heb ik mogen meemaken. Bestaande verbindingen kunnen niet simpel door de nieuwe aanbieder worden overgenomen, nee, de dienstverlening op de bestaande infrastructuur moet eerst volledig worden opgezegd, en daarna mag een andere aanbieder een aanvraag doen op hetzelfde adres. In de tussentijd heb je niets, alleen je mobiele telefoon. Hiervoor zouden veel betere en vooral striktere afspraken moeten worden opgelegd aan alle aanbieders.
Handig inderdaad, als er geen bron/link bij staat…
Los daar van hoeft internet, TV en mobiel helemaal niet duur te zijn in NL: 100/30 DSL (snel genoeg voor 2 HD streams en 2 Netflix 4k streams tegelijk) met TV heb je al voor rond de 30 euro p/m en een mobiel abo met onbeperkt bellen, sms en 5 GB aan data heb je al voor een tientje per maand.
Maar ook hier geldt dat de korting, die de “switchers” (zoals ik) krijgen, vooral betaald wordt door de klanten die blijven en dus de volle mep betalen. De “concurrentie” op DSL en glas is in Nederland slechts zeer beperkt omdat alle kleine partijen de infra en services afnemen bij de groten (zoals KPN) en er dus gewoon minimumprijzen aan zitten. Als ik 30 euro p/m betaal, maakt een wederverkopende partij daar geen winst op (ik denk zelfs verlies) en dat kan alleen als er voldoende vaste klanten zijn. Als iedereen elk jaar zou wisselen, zou deze hele nep-concurrentie vrij snel omvallen omdat het financieel niet meer haalbaar is.
Maar goed, ik klaag niet, zolang ik spekkoper ben 🙂
Een overzicht per land zou wel fijn zijn. Hier in Frankrijk waan je je soms in de pre-historie. 12 Mb ADSL voor € 30,- per maand. Toch écht veel duurder dan in Nederland.
Een waardeloos artikel weer. Ik mis ook de link en zonder snelheid vermelding, prijs/prestatie, hebben we er niets aan.
Een vriend van mij woont in de Vendee (Frankrijk), boerengebied. Hij verwacht rond 2025 een behoorlijke internetverbinding te kunnen aanschaffen. Ik vermoed dat Musk nog sneller zal zijn met zijn satellietnetwerk dan de Franse aanbieders.