2021 wordt het jaar dat veel technologie voor iedereen toegankelijker is. En dan met name voor machine learning, quantum computing en microsatellieten in de ruimtevaart. Dit zegt Werner Vogels, vice president en chief technology officer (cto) van Amazon, tijdens een virtueel 'openhaard-gesprek' met AWS Benelux-baas Kamini Aisola.
Een van de gebieden die volgens Vogels in 2021 flink in beweging komen, is quantum computing. De man, die tegenwoordig vanuit Amsterdam het technologie-imperium van Amazon overziet, merkt dat de belangstelling hiervoor groeit. ‘Niet alleen in de wetenschap, maar ook in het bedrijfsleven.’ Wat betreft de toepassing, lopen ondernemingen op gebied van levenswetenschappen, zoals microbiologie en biochemie, financiële instellingen en media/entertainmentbedrijven, voorop.
In de komende één à twee jaar ziet Vogels de software-ontwikkelomgeving dramatisch veranderen. De algemene beginselen van dit soort computers, die parallel dezelfde berekeningen kunnen uitvoeren over een gigantische hoeveelheid data, zijn namelijk geheel anders. Volgens de cto vereist dit nieuwe platformen en tools.
Software volgt hardware
De Amsterdammer ziet bij quantum computing hetzelfde gebeuren als bij machine learning. De ontwikkeling van de software volgt die van de hardware op de voet. Het is zinvol om nu al op dit gebied kennis op te doen. Om sneller quantumsoftware en nieuwe toepassingen van de grond te krijgen, stelt AWS tools beschikbaar. De cloudgigant wil alvast de basis leggen voor de software die hiervoor nodig is. Ontwikkelaars kunnen zich daarmee voorbereiden op het quantumtijdperk. ‘We willen alvast het zware werk wegnemen’, aldus Vogels.
Een jaar geleden kondigde Amazon Braket aan, een ontwikkelomgeving waarin klanten quantum-algoritmes bouwen. Omdat voorlopig nog geen echte commerciële quantumcomputers beschikbaar zijn, kunnen ontwikkelaars hun nieuwe software testen op gesimuleerde hardware in de cloud. Vogels verwacht dat dit soort verkenningen volgend jaar in een stroomversnelling komt.
Begin december kondigde AWS een samenwerking aan met het Canadese Xanadu. Deze quantumspecialist uit Toronto stelt zijn opensource-software voor machine learning beschikbaar via Amazon Braket. Overigens is AWS niet het enige cloudbedrijf dat software-ontwikkelaars helpt met quantum computing. IBM en Google volgen ongeveer dezelfde benadering.
Machine learning
Vogels voorspelt verder dat de explosieve ontwikkeling van machine learning zich in 2021 voortzet. De pandemie stimuleert de toepassingen van deze vorm van artificial intelligence (ai) extra. Zo zijn, dankzij ai, honderden miljoenen röntgenfoto’s en mri-scans van Covid19-patiënten snel te analyseren. Artsen hoeven die opnames niet meer stuk voor stuk te bekijken om bepaalde patronen te herkennen.
De Nederlander, die aan de VU Amsterdam studeerde, benadrukt dat machine learning tegenwoordig niet alleen maar voor datawetenschappers is weggelegd. ‘Je kunt ai-applicaties voor iedereen bouwen.’ Deze toepassingen blijven niet gecentraliseerd steken in datacenters, maar komen via de cloud, edge computing en 5G, overal waar je maar wilt.
De grote verandering is dat elke consument ai-technologie overal kan gebruiken. Vogels noemt als voorbeeld een nieuw model van Audi. Dat telt 1.200 sensors, zoals radars voor verschillende afstanden en camera’s op verschillende plekken. In de auto ‘draait’ een machine learning-model dat de bestuurder waarschuwt of ingrijpt als er wat misgaat. In de cloud worden weliswaar veel data verwerkt, maar ook in de auto zelf gebeurt veel.
Simpele interfaces
Vogels ziet nieuwe technologie in 2021 in een veel bredere kring terechtkomen. ‘Niet alleen bij digital natives, maar bij iedereen. Ook grootmoeder krijgt dankzij ai precies de foto’s uit het familiealbum te zien die ze wil.’ De interfaces worden simpeler. Ook mensen in ontwikkelingslanden gaan meer profiteren. Hij noemt als voorbeeld de boeren in Indonesië. Zij krijgen digitale diensten in een formaat dat bij hen past.
Om op afstand te kunnen leren, is het volgens Vogels belangrijk dat online diensten ook op 2G of 3G bruikbaar zijn. Data moeten zonder 5G of breedband bij de eindgebruikers kunnen komen. Cruciaal is dat mensen in afgelegen gebieden toegang krijgen tot online dienstverlening en andere digitale verworvenheden.
Machine-to-machine
De derde belangrijke trend in 2021 is een snelle groei van machine-to-machine communicatie, zegt Vogels. Het industriële Internet of Things (iiot) breekt door. Binnenkort vergt dit meer bandbreedte dan online communicatie tussen mensen.
Tot slot van het virtuele openhaard-gesprek vraagt AWS Benelux-baas Aisola waar de uit Nederland afkomstige Amazon cto in 2021 persoonlijk het meest naar uitkijkt. Volgens Vogels overwegen veel nieuwe bedrijven microsatellieten te bouwen, bijvoorbeeld voor de doorgifte van locatiegegevens van veekuddes, de stand van gewassen en plaatselijke weersomstandigheden.
Een van de hindernissen wordt gevormd door de beschikbaarheid van grondstations die deze data opvangen. Vogels ziet de drempels voor de toegang tot deze grondstations en daarmee de satellieten snel verdwijnen. Hij spreekt van een democratisering. ‘Straks kun je gemakkelijk voor een bepaalde periode even wat capaciteit huren. De cloud wordt naar de ruimte uitgebreid. Breedband-toegang in afgelegen gebieden brengt de wereld echt vooruit’, besluit hij.