Onderzoekers van IBM en Fujifilm zijn erin geslaagd 317 gigabyte aan data op een vierkante-inch-tape te plaatsen. Dat is 27 keer meer dan wat de huidige commerciële tapedrives aan kunnen en een nieuw wereldrecord.
De nieuwe hoogste datadichtheid ter wereld op tape werd gevestigd met een prototype van een strontium ferrite (SrFe) deeltjesmagneetband. Een enkele tapecartridge met deze nieuwe oppervlaktedichtheid kan ongeveer 580 terabyte aan data opslaan. Dit komt overeen met 786.977 cd’s die samen een hoogte van 944 meter vormen, hoger dan de Burj Kalifa, het hoogste gebouw ter wereld.
Het wereldrecord is belangrijk omdat de dataopslag wereldwijd toeneemt, klinkt het bij IBM en Fujifilm. Momenteel produceert de mensheid dagelijks 2,5 triljoen bytes aan data, voornamelijk dankzij de opkomst van internet of things, video’s in 4K- en 8K-resolutie en op ai gebaseerde big-data-analyses. Als dit tempo doorzet, verwerken we tegen 2025 wereldwijd 175 zettabytes aan data. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 61 procent.
In de steigers
Momenteel zijn er ruim vijfhonderd hyperscale-datacenters in de wereld die samen naar schatting zowat 547 exabyte aan data opslaan. En er staan nog minstens 150 van dat soort faciliteiten in de steigers. Tape heeft voor dat soort toepassingen de laagste kostprijs per gigabyte en biedt een hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid. Data die vandaag op tape wordt opgeslagen, is over dertig jaar nog probleemloos leesbaar, maken beide bedrijven zich sterk. Ze zien dan ook een lange toekomst voor tape, met toepassingen in bijvoorbeeld hybride-cloud-omgevingen.
Grappig dat sommigen ondanks voortschrijdende ontwikkelingen nog altijd denken dat tape als opslagmedium dood is terwijl de vraag er naar alleen maar toeneemt door groei-op-groei in digitale archieven. Want tape heeft niet alleen de laagste prijs per gigabyte bij aanschaf maar door een lagere stroom consumptie ook een veel lagere OpEx dan de massive arrays of inexpensive disks (MAID). Gezien klimaatdoelstellingen is er dan ook al langere tijd een grote vraag naar huidige ‘roestvrije’ Barium Ferrite tapes door de hyperscalers. Uiteindelijk is dat ook niet zo gek als tape een 6 maal langere levensduur biedt waardoor je minder data migraties hebt terwijl je eenvoudig de data portabiliteit kunt bieden die wet vereist. Tape is dan ook de onvolprezen oplossing voor digitale archieven welke niet door ransomware onleesbaar gemaakt kunnen worden terwijl de mechanische latency van de robot met intelligente prefetching opgelost kan worden.