De Europese Commissie (EC) presenteert nieuwe wet- en regelgeving voor techbedrijven. Het betreft de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Dutch Startup Association (DSA) is gematigd positief over de voorstellen. Het ziet nu nog te veel obstakels voor startups en scale-ups, met name in de beperking van het maximum aantal Europese platformgebruikers.
De DSA vindt het goed dat Europa maatregelen treft voor een concurrerend digitaal landschap. Hierbij is het van belang dat er geen onnodige barrières voor startups en scale-ups worden opgeworpen. Dit gebeurt nu wel in de ogen van de branchevereniging. Concreet uit het zijn zorgen over de door EC opgestelde limiet van 45 miljoen Europese gebruikers op een platform.
‘Dat getal lijkt arbitrair’, vertelt DSA-voorzitter Lucien Burm. ‘Het kan voldoende blijken, maar getallen veranderen snel in het digitale tijdperk en het is lastig te voorspellen hoe hard bedrijven kunnen groeien. We willen die groei niet te vroeg inperken. Platformen zijn namelijk essentieel voor nieuwe economische groei en het verbinden van producten aan consumenten. Onnodige belemmeringen hebben aanzienlijke gevolgen voor economische groei en bedrijvigheid.’
Het probleem zit er vooral in dat de voorgestelde regelgeving vanuit Europa voor jaren geldt. De DSA pleit daarom voor een jaarlijkse validatie. Op die manier kan de macht van grote partijen worden beperkt, zonder dat snelgroeiende bedrijven hier hinder aan ondervinden.
Petitie
Eerder dit jaar stelde de Dutch Startup Association, samen met partners Allied for Startups, Techleap.nl en StartupAmsterdam, een petitie op met betrekking tot de Digital Services Act. Hierin stelt het dat de beoogde wetgeving het innovatievermogen van startup en scale-ups beperkt en dat het startende organisaties aan digitale banden legt. De petitie is aan de Tweede Kamer overhandig.