De ict-bedrijven die in Nederland actief zijn lijken vooralsnog geen hinder te ondervinden van Covid-19. De coronacrisis doet geen afbreuk aan hun imago en ze blijven onveranderd populair. Daarom zien we in het jaarlijkse imago-onderzoek van Computable geen gekke verschuivingen, terwijl het onderzoek toch plaatsvond midden in de eerste coronapiek eerder dit jaar. Wel zien we de top drie – zoals gebruikelijk – stuivertje wisselen.
Waar Google vorig jaar in de Computable 100 nog de trotse lijstaanvoerder was, moet het bedrijf dit jaar genoegen nemen met een derde plaats op de eindlijst. Zowel Apple als Microsoft wisten ten opzichte van 2019 een plekje winst te boeken, met laatstgenoemde als populairste ict-bedrijf van Nederland in 2020. Verrassend is de top drie niet; Microsoft, Apple en Google bepalen al jaren onderling de verdeling van de hoogste drie plekken op de lijst.
Is het dan achter die top drie spannend? Niet. In de rest van de top tien vinden we op één bedrijf na dezelfde ict-bedrijven terug als vorig jaar. Her en der wordt er één of twee plekjes gewisseld, maar voor de rest ziet de lijst er vergelijkbaar uit met 2019. Op één plekje na dan, want Adyen komt met een plek winst ten opzichte van vorig jaar de top tien ingeslopen. Dat betekent dat er ook iemand zijn plaatsje heeft moeten afstaan en dat is dan wel weer opvallend. Waar Afas Software vorig jaar een sprong van zeven plekken naar de vijfde positie deed, daar maakt het dit jaar precies dezelfde sprong, maar dan achterwaarts.
Grootste stijger
Vlak achter Afas, op de dertiende positie, zien we een opvallende stijger. Het betreft hier Dell, waarbij aangetekend dat er dit jaar iets bijzonders aan de hand is met de klassering van het bedrijf. Vorig jaar deed het in het imago-onderzoek nog mee met zowel Dell Technology als Dell EMC, dit jaar staat het als één bedrijf op de lijst. Waar Dell Technology en Dell EMC vorig jaar nog respectievelijk de plekken 19 en 29 wisten te bezetten, daar stijgt het gezamenlijke bedrijf dus door naar plek 13. Een mooi voorbeeld van 1 + 1 = 3.
Omdat er doorgaans niet schokkende verschuivingen in de top honderd van het imago-onderzoek onder ict-bedrijven zitten, is het altijd wel interessant wie er dit jaar de grootste stijgers zijn. Om op dit lijstje te komen, moest een ict-bedrijf dus in 2019 ook al een klassering hebben, nieuwkomers in de lijst doen voor deze top tien niet mee.
Telindus is dit jaar de grootste stijger, het bedrijf wint 37 plekken ten opzichte van vorig jaar. Reden van deze stijging is lastig te verklaren, maar Telindus werd in 2019 wel met grote veranderingen geconfronteerd. Zo groeide Joris Leupen door tot de nieuwe Nederlandse directeur en blijkbaar doet deze nieuwe, frisse wind de Telindus-medewerkers goed. De volledige top tien met grootste stijgers is terug te vinden in het aparte lijstje bij dit artikel.
Geliefde ict-werkgever
De hoofdlijst van het imago-onderzoek onder ict-bedrijven komt tot stand op basis van zes deelonderzoeken. Ook daar hebben we vier keer een top honderd en twee keer een top vijftig samengesteld. Microsoft is al jaar en dag meest favoriete zakenpartner en dat is in 2020 niet anders. Wel zien we Apple en Cisco stijgen binnen de top drie ten koste van Google.
Waar Google op de hoofdlijst en als zakenpartner tweemaal twee plekken moest toegeven, daar wordt het in 2020 nog steeds wel gezien als innovatiefste. Apple en Microsoft weten hier een plekje te stijgen, ASML heeft de mooie tweede positie van vorig jaar in moeten leveren en is op de vierde plek terug te vinden.
Daar waar de vorige drie lijsten enige beweging aan de top lieten zien, daar zit de lijst met meest geliefde ict-werkgevers muurvast. De complete top vier is hetzelfde als vorig jaar, de nummer vijf Afas Software wint wel vijf plekken ten opzichte van 2019.
Kijken we naar de lijst met ict-bedrijven waarvan het kennisniveau van de medewerkers het hoogste in wordt geschat, dan zien we Microsoft van drie naar één springen. ASML voerde vorig jaar nog deze lijst aan, maar moet dit jaar genoegen nemen met de tweede positie. Google zakt trouwens ook een plekje.
Tot slot hebben we ook nog tweemaal een top vijftig gerealiseerd op basis van financiële stabiliteit en duurzaamheid. Op basis van de financiële stabiliteit zien we weer ‘de grote drie’ voorbijkomen, met Apple opnieuw op de hoogste positie. Microsoft en Google wisselen van plekje. Op het gebied van duurzaamheid zien we wel een opvallende verschuiving, want de lijstaanvoerder van vorig jaar, Afas Software, vinden we in 2020 terug op ‘slechts’ de achtste positie. Hierdoor weten de voorgaande zeven partijen ten opzichte van 2019 hun plek te behouden of één of twee plekjes te winnen. Apple wordt als meest duurzame ict-bedrijf gezien.
Dit artikel staat ook in Computable-magazine #01/2021.
Top 10 grootste stijgers ten opzichte van 2019
Positie Bedrijf Aantal plaatsen
1 Telindus 37
2 NetApp 34
3 Wolters Kluwer 31
4 Visma 28
5 Thales 22
6 Juniper 21
7 Cegeka 19
Eurofiber
9 Dimension Data 18
10 Surf 16
Klik hier voor de gehele lijst.
Verantwoording imago-onderzoek Enigma Research
Enigma Research heeft gebruik gemaakt van een online kwantitatief marktonderzoek. De resultaten zijn verwerkt met behulp van het (mobiele) onderzoeksysteem van Enigma Research. In totaal 1.508 personen deden aan dit onderzoek mee. In het onderzoek werd specifiek gevraagd naar het imago als zakenpartner, als werkgever, op het gebied van innovatie, op basis van het kennisniveau van de medewerkers, qua financiële stabiliteit, duurzaamheid en 29 ict-deelgebieden.
De berekening vond plaats door de deeltotalen op te tellen en te indexeren ten opzichte van de nummer één. Mocht er ergens een gelijke stand optreden, dan werd in de hoofdlijst de onderlinge verhouding bepaald op basis van het totaal aantal gegeven beoordelingen (waarbij minder beoordelingen bij een gelijke score voorgaat). In de deelcategorieën werd bij een gelijke stand de onderlinge verhouding bepaald op basis van meest gegeven hoogste scores.
Aan het imago-onderzoek namen 181 ict-bedrijven deel. Om tot deze top 181 te worden toegelaten, was een minimale omzetgrens van vijftig miljoen euro in Nederland vereist.