Rijkswaterstaat (RWS) onderzoekt in een proefproject of automatische beeldherkenning in te zetten is om de visstand in de rijkswateren te monitoren. Daarvoor loopt tot en met januari 2021 een proefproject bij de vispassage bij Lith in de Maas. Wageningen Marine Research (WMR) en het bedrijf KBTS hebben hier een cameraopstelling geplaatst die zowel heen- als teruggaande vissen registreert.
Dit schrijft Land en Water. Volgens het vakblad zijn de eerste trekvissen, waaronder de zalm, inmiddels gepasseerd. Het camerasysteem kan vissen geautomatiseerd herkennen en grote hoeveelheden data verwerken en analyseren. Uit deze pilot moet blijken of het inzetten van automatische beeldherkenning bij het monitoren van trekvissen voldoende potentie bezit voor de landelijke vismonitoring.
Als beheerder van de rijkswateren moet RWS net als andere Europese waterbeheerders jaarlijks rapporteren in hoeverre de ecologische toestand van het water voldoet aan de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water. Samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het agentschap verantwoordelijk voor het monitoren van de visstand in met name de grote rivieren, meren en kanalen.
Voor het bijhouden van monitoring van de visstand maakte het RWS jarenlang gebruik van de beroepsvisserij. Door nieuwe regelgeving vielen echter vanaf 2011 vislocaties weg en moest de inzet van de beroepsvisserij stoppen. Daarom is Rijkswaterstaat genoodzaakt om naar nieuwe oplossingen te zoeken, aldus Land en Water.
Leuke techniek. Ik ik heb dit enige jaren geleden al gezien in Frankrijk, in de rivier de Dordogne. Hier was een “vislift” geplaatst bij een “barage'”, het geheel was toegankelijk voor publiek. Ook deze kamera was intelligent en herkende vissen. Ook was er een groot mededelingenbord geplaatst waar op de gepasseerde aantallen en soorten van de laatste 5 jaar op stonden. Ook was er een ruit geplaatst in de tunnel waar de vissen door zwommen.ik heb toen zelf een aantal grote “prikken” zien passeren maar ook zeeforel en zalm was mogelijk. Heel leuk allemaal.