Grote software-leveranciers bieden een hele waaier aan ‘gebruiksvriendelijke’ producten, die als ready to use worden aangeprezen. Marcin Geroch van Comarch heeft zijn twijfels: “Kijk je dieper, dan is de realiteit niet wat het lijkt. Het gebruik van vaak supergeavanceerde tools vergt skills en kennis van de klanten. Systeem-architectuur, configuratie, back-ups, bedrijfscontinuïteit… alle verantwoordelijkheid ligt bij de klant. Onze aanpak is anders. Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons voor het hele systeem en IT-platform, database en applicatiemanagement.”
Noem softwareleverancier en IT-integrator Comarch geen small supplier. “We lijken misschien klein”, zegt ICT consulting director Marcin Geroch. “Maar met een omzet van 380 miljoen euro en 6.500 medewerkers, verdeeld over vijftig vestigingen wereldwijd, positioneren we onszelf liever als midrange supplier.” Het in 1993 in het Poolse Krakau opgericht Comarch levert IT-oplossingen aan bedrijven in onder andere de telecom, retail, reisbranche, fintech en openbaar bestuur. Zij hebben behoefte aan een aanbieder die cloudcomputing, datacenters, netwerken, de servicedesk én klantensupport kan combineren. Comarch is zo’n partij.
Maar net als de concurrenten heeft Comarch te maken met uiterst complexe marktontwikkelingen, die het zicht op de markt vertroebelen. Geroch bevestigt dat: “Er zijn nu ontelbaar veel factoren die de markt beïnvloeden, en covid heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. Maar één belangrijke trend kan ik wel noemen. We zien dat onze klanten niet meer bang zijn om de cloud te adopteren. Het is zelfs zo dat cloudoplossingen steeds vaker gebruikt worden om vitale bedrijfsonderdelen in onder te brengen -dat was een paar jaar geleden wel anders. Op die trend spelen wij in.”
5G
Comarch dus. Dat is geen naam die vaak valt in de ICT. Nederland telt één filiaal, gevestigd in de Delftse Poort aan het Weena in Rotterdam. Het bedrijf mag dan minder bekend zijn dan grotere concurrenten, voor jong talent moet het een zegen zijn om er te werken. In het klantenportfolio regent het bekende namen, zoals Carrefour, Orange, KPN, BP en Heathrow Airport. Bij zulke klanten liggen de technische uitdagingen voor het oprapen met IoT als een van de belangrijke nieuwe ontwikkelingen. ‘We hebben invloed op hoe de toekomst eruit gaat zien’ lezen we op de website. ‘Onder andere met de ontwikkeling van een 5G-netwerk.’
Persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers, in een vriendelijke bedrijfscultuur, is iets waar het bedrijf sterk op inzet. Geroch: “We vinden het welzijn van onze mensen superbelangrijk. We brengen ook buiten het werk graag tijd met elkaar door. We merken dat dat wordt gewaardeerd. Maar het is ook nodig. We moeten de strijd aan op de arbeidsmarkt om IT-talent want we groeien ieder jaar en hebben openstaande vacatures in alle segmenten. Voor de beste studenten en engineers hebben we interne programma’s ontwikkeld. Wat jonge mensen het liefst willen? Werken aan vernieuwende technologie. En juist dat is wat wij kunnen bieden. Turning visions into reality! Van die missie zijn ze bij ons een onderdeel.”
PowerCloud
Maar dit alles kunnen meer IT-bedrijven bieden. Wat is die ‘extra’ die Comarch onderscheidt? Geroch: “We helpen onze klanten aan waardecreatie en nieuwe businessmodellen. Daarbij zien we dat de multicloud-benadering steeds populairder wordt, vooral in de telecomsector. In de industrie is er veel vraag naar maatwerk. Ook dat leveren we. Op dat punt pakken we voordeel op grotere concurrenten. Onze communicatielijnen zijn korter, beslisprocessen gaan sneller en aanhaken op de specifieke wensen van de klant is gemakkelijker. Onze klanten complimenteren ons daarvoor.”
De kracht van het bedrijf is “de synergie tussen applicaties en infrastructuur-services”. Geroch: “Het voelt voor ons heel natuurlijk om voor onze klanten unieke SaaS-modellen te leveren. Maar blinde vlekken zijn er ook nog wel. Om die reden hebben we Comarch PowerCloud geïntroduceerd voor klanten met applicaties die draaien op IBM of AIX. Zij kunnen voortaan dezelfde voordelen uit de cloud halen als degenen die X86-platforms gebruiken. Cloud brengt nu eenmaal beschikbaarheid, agility, eenvoud en kosteneffectiviteit met zich mee.”
Uitbreiden: Azië en VS
Waar staat Comarch over twee jaar? “Ohw, een moeilijke vraag om nu te beantwoorden”, aldus Geroch. “De economie zit in een turbulente fase door de pandemie. Niemand had dit verwacht. Maar goed, ik denk dat het snel voorbij zal zijn en we terug kunnen naar normaal. Bij ons is de situatie stabiel. We volgen onze productstrategie en we gaan door met onze R&D-activiteiten op het gebied van cloudcomputing. Ons plan is met ons cloudportfolio uit te breiden naar Azië en de VS. Komende jaren hebben we daar SaaS-modellen beschikbaar.”
Meer weten?
Voor meer informatie, ga naar https://www.comarch.be/nl/