De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wil Facebook voor de rechter dagen wegens monopoliemisbruik. De commissie wil ook dat het bedrijf zijn dochters Instagram en Whatsapp afstoot.
De FTC wordt in zijn klacht gesteund door 48 procureurs-generaal uit 48 Amerikaanse staten. Facebook wordt ervan beschuldigd een zodanig dominante positie op de markt te hebben opgebouwd die concurrentie onmogelijk maakt. Het bedrijf schakelde daarbij jarenlang potentiële rivalen uit door ze simpelweg op te kopen alvorens ze een bedreiging zouden kunnen vormen. De FTC noemt dat een ‘illegaal monopolie’.
Vooral de overnames van Instagram en Whatsapp lopen in de kijker bij de FTC. Die bedrijven werden door mede-oprichter van Facebook Mark Zuckerberg ingelijfd omdat ze publiek van Facebook begonnen weg te lokken. De commissie wil nu zelfs zo ver gaan om het sociale netwerk te dwingen Instagram en Whatsapp weer te verkopen. ‘Bijna een decennium lang heeft Facebook zijn dominantie en monopolie gebruikt om kleinere rivalen uit te schakelen, om concurrentie in de kiem te smoren, en dat allemaal op kap van de eigen gebruikers’, zegt Letitia James, de procureur-generaal van New York, bij de aankondiging van de klacht.
Facebook zelf is ondertussen al een tijd bezig om Instagram en Whatsapp net nog nauwer te integreren met zijn eigen platform. De software weer afsplitsen is volgens hen dan ook zo goed als onmogelijk. Het bedrijf heeft ook al gereageerd op de intenties van de FTC. Volgens hoofdjuriste Jennifer Newstead zal Facebook alles doen wat in zijn macht ligt om de klacht te begraven. Volgens haar gebruiken consumenten en bedrijven Facebook niet omdat ze daartoe gedwongen worden, maar uit vrije wil. Ze waarschuwde ook dat een rechtszaak over het opnieuw afsplitsen van Whatsapp en Instagram een gevaarlijk precedent vormt. ‘De regering stuurt hiermee de ijzingwekkende boodschap de wereld in dat geen enkele overname ooit finaal is’, zo liet ze weten.
Na het bekendmaken van de intenties van de FTC kreeg het Facebook-aandeel een tik op de beurs. Het papier zakte met zo’n vier procent, maar kon zich daarna wel wat herstellen.