Nadat Apple afgelopen voorjaar door Amerikaanse consumentenorganisaties was aangeklaagd omdat het bewust batterijen na updates trager zou maken, heeft nu consumentenorganisatie Euroconsumers het op Apple in Europa gemunt.
Het is algemeen bekend dat na elke Apple-update je iPhone trager wordt en je batterij sneller leeg raakt. De oplossing volgens Apple hiervoor is om een nieuwere versie van de iPhone of nieuwe batterijen kopen. Wat als Tesla straks hetzelfde trucje gaat doen? Kun je om de twee jaar een nieuwere versie van de Tesla kopen. Of ja, nieuwere versie? De auto heeft een andere kleur, de claxon een ander deuntje en je hebt weer volle batterijen. Tenminste, het komende anderhalf jaar.
Heel lang meegaan
Het zijn maffiapraktijken. Maar Apple ontkent alles en zegt dat ze gewoon telefoons willen leveren die zo lang mogelijk meegaan. Daar slagen ze dan niet echt in, want als je inderdaad toestellen wilt leveren die heel lang meegaan, waarom kom je dan elk jaar met een ‘nieuwe’ telefoon? Doe dat dan één keer in de tien jaar.
Nu moeten ze waarschijnlijk weer veel geld dokken. Of ja, veel geld? Zestig euro per toestel. Dat is ongeveer de kostprijs van het toestel dat gemiddeld meer dan tien keer zo duur wordt verkocht. 180 miljoen euro is het bedrag dat de Europese consumentenorganisatie in totaal eist. Je zou het gewoon smeergeld kunnen noemen want bij Apple liggen ze hier totaal niet wakker van. Sterker nog, hier lachen ze om. 180 miljoen euro, daar steken ze op het hoofdkantoor bij Apple met kerst de openhaard mee aan.
Ander merk
Nu heb ik overigens ook weer niet zo veel medelijden met al die Apple-gebruikers. Dit euvel is namelijk al jaren bekend. En ook de oplossing hiervoor is al jaren bekend. Probeer eens een ander merk.
Het duurzame idee van de FairPhone is zeker een bewonderingswaardig alternatief welke allesbehalve duur is maar zoals Dino al zegt kiest de consument liever voor ‘monoliet’ van hw/sw oplossing met diensten omdat gemak boven maatschappelijk verantwoord ondernemen en privacy gaat. Apple is evil maar ik heb zelf ook een iPhone gekocht omdat de integratie van Apple met mijn auto superieur is. Vendor dependency of vendor lock-in zit namelijk niet in de accu maar het platform waar een gemis aan serieuze mededinging is wat leidt tot maffia praktijken.
@oudlid
Prijzen zijn relatief.
Een FairPhone zit qua prijs in het middensegment, en is dus goedkoop vergeleken met de duurste telefoons van Samsung en Apple. Maar vergelijk een FairPhone met bv OnePlus van dezelfde prijs, dan zie je dat de specificaties van de FairPhone flink achterblijven.
Of dat erg is, is de vraag. Waarschijnlijk niet, telefoons van een paar jaar oud zijn vaak nog prima, dus een moderne telefoon met niet de snelste hardware volgens de huidige maatstaven kan ook prima.
Apple is niet meer “evil” dan Google. Bij Apple betaal je met geld, bij Google met je privacy. Bij een dure Samsung Galaxy S betaal je dus zowel met geld als je privacy.
De vendor lock-in van Apple beperkt zich tot Apple. Bij Google reikt de lock-in verder, de hardware maakt niet uit, zolang je de verplichte apps maar gebruikt (en je gegevens worden gedeeld). Gebruik het platform welke voor jou werkt, waar jij mee kunt leven.