Na het datacenter in de Eemshaven-Groningen heeft Google in Middenmeer, gelegen in de kop van Noord-Holland, een tweede serverpark in ons land in gebruik genomen. In totaal werken er nu 475 mensen bij beide datacenters, waarvan 125 bij de Agriport in Middenmeer.
Daar blijft het niet bij. Binnenkort moet op dezelfde locatie een datacenter van Microsoft verrijzen. Onlangs bleek dat de cloudgigant uit Redmond alvast het sein voor de nieuwbouw heeft gegeven zonder dat de vereiste omgevingsvergunning is verleend. Nog eens vijf andere datacenters staan in de Middenmeer op stapel.
De aanvankelijke euforie over de komst van de datacentra is echter weggeëbd. Eerst leek het erop dat de nieuwe Noord-Hollandse serverparken banenmotors zouden worden en wonders van groene energie. Onder meer de NRC en het satirische programma ‘Zondag met Lubach’ toonden aan dat de pr-machines van de Amerikaanse hyperscalers en ook de gemeente Hollands Kroon een wel heel rooskleurig beeld hadden geschetst.
Burgers betalen
Critici stellen dat Google ‘voor weinig’ aan groene stroom komt. Flinke subsidies die bekostigd worden uit een opslag op de stroomrekening die burgers betalen, maken dat mogelijk. Ook zou ten onrechte zijn gesuggereerd dat de restwarmte in Middenmeer wordt aangewend voor het verwarmen van kassen. ‘Zondag met Lubach’ toonde plaatselijke bewoners die zich in de maling voelen genomen. Ook politiek is de komst van meer datacenters geen uitgemaakte zaak meer.
Google stelt daar een studie van Copenhagen Economics tegenover. Daaruit blijkt dat van 2014 tot 2019 in totaal twee miljard euro aan investeringen in Nederland is gedaan. Dat bedrag heeft behalve op Eemshaven-Groningen en Agriport ook betrekking op netwerkinfrastructuur rond deze datacenters. Allerlei glasvezelverbindingen zijn hierbij opgeteld. In deze periode zou Google voor 3,6 miljard euro hebben bijgedragen aan het bruto nationaal product van Nederland. Gemiddeld zouden per jaar 3.400 banen zijn ‘ondersteund’.
Copenhagen Economics stelt dat de datacenters veel zuiniger met energie zijn gaan omspringen. Terwijl wereldwijd de vraag naar datadiensten in de afgelopen tien jaar met 550 procent is toegenomen, is het energieverbruik van datacenters met slechts zes procent gestegen. Overigens is de Deense studie betaald door Google.
Martijn Bertisen, landenmanager Google Nederland, stelt dat Google vergeleken met 2015 ongeveer zeven keer zoveel rekenkracht uit energie haalt.