Het mooie aan het feit dat mondkapjes nu verplicht zijn in openbare ruimtes, is dat je nu mensen erop aan kunt aanspreken. Dus toen ik gisteren een vrouw in de supermarkt geen mondkapje zag dragen, was ik er als de kippen bij om er iets van te zeggen. Toen ik zei dat een mondkapje verplicht was, antwoordde ze resoluut: ‘Ik geloof niet in mondkapjes!’. Waarop ik zei: 'Oh, maar u gelooft toch wel dat er iets is?' En niet voor eerst en waarschijnlijk ook niet voor het laatst, werd ik weer eens heel raar aangekeken.
De CoronaMelder-app is ondanks mijn oproep enkele columns geleden nog steeds niet verplicht. En nu zijn er altijd mensen die zeggen, dat je dingen nooit moet verplichten, want dat werkt averechts. Maar de autogordel is ook verplicht en die heeft toch al mooi wat mensenlevens gered.
Groepsimmuniteit
Dat de CoronaMelder-app nog niet verplicht is, is jammer want de eerste onderzoekcijfers wijzen uit dat de app wel degelijk werkt. Een op de acht personen die een melding krijgt blijkt inderdaad ook zelf besmet met het coronavirus. En dan is het jammer dat er niet meer mensen gebruik van maken. Het is net als met groepsimmuniteit, hoe groter de groep hoe efficiënter het is.
En vroeger zei ik altijd, ik geloof niet in ict bij de overheid maar nu hebben we zowaar een applicatie van de overheid die (bijna) op tijd en binnen budget is opgeleverd en het blijkt nu ook nog eens te werken. Ik kijk minimaal drie keer per dag op de app omdat ik het eigenlijk nog steeds niet kan geloven.
Geen ict-project
Nu moeten we hem alleen nog met z’n allen gaan gebruiken. Net als het mondkapje. En straks natuurlijk het vaccin. En ondanks het succes van de CoronaMelder-app ben ik toch stiekem blij dat dit laatste geen ict-project is.
@Frank
om te begrijpen wat het coronavirus is heb ik een 20 pagina lange pathogenese uit 2008 (het jaar van Mers en Sars) gelezen.
In de tussentijd is er geen enkele grote studie geweest van een vaccin voor corona, als jij er 1 kent hou ik me aanbevolen.
Lees het onderzoek naar de corona-app in het ierse openbaar vervoer, de conclusie is eenduidig.
@oudlid: Er is wetenschappelijk onderzoek dat het dragen van een mondmasker 85% scheelt. Het doel van het mondkapje is dat de drager ervan de rest beschermd en niet andersom, vooral ook omdat men inderdaad vaak niet doorheeft dat men besmet is.
Het feit dat je positief test zonder klachten te hebben betekent niet dat je het niet hebt.
@Corne
Ik ben bekend met de argumenten en wijs daarom op de tekst in de wet, wetenschappelijk consensus over een veilige afstand is er namelijk nog niet. Nu draag ik al langer verplicht een mond/neus masker als functionaris in een andere rol dan ICT-er en ben bekend met de hygiëne protocollen. Want naast mens-op-mens besmetting is er ook nog zoiets als contactbesmetting, de spuitfles met alcohol om winkelwagentjes te ontsmetten is leuk maar eigenlijk zou iedereen verplicht handschoenen moeten dragen in de supermarkt.
Betreffende klachten en testen laat LCI-richtlijn nogal wat verwarring aangaande pre/asymptomatische besmettingen zien, positief getest met een lage virusload is waarschijnlijk niet besmettelijk en positief getest met een hoge virusload is waarschijnlijk wel besmettelijk. Op dit moment is het protocol in de zorg dat er niet getest wordt als er geen klachten zijn want de werkdruk is al erg hoog maar er wordt gedacht aan een optie positief getest maar niet besmettelijk voor mensen met cruciale beroepen zoals zorgpersoneel.
@Corne
Helaas: het onderzoek is er één tegenover tientallen die het tegenovergestelde aangeven, waaronder Van Dissel van het RIVM. Nou heb ik dat instituut niet zo heel erg hoog zitten vanwege de belangenverstrengeling met de farmaceutische industrie, maar als die ook al aangeven dat dei kapjes geen enkel effect hebben…
Daarbij mogen de kapjes die we dragen per definitie niet effectief zijn, want die medische mondkapjes zijn (terecht) voorbehouden voor de zorgmedewerkers… En dus gaat mijn vrouw een gehaakt mondkapje maken. 0,0 Bescherming or whatsoever, maar ik voldoe er dus volledig aan die bespottelijke regelgeving die volstrekt inadequaat is (zie de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en IC-bezetting). Als die maatregelen hebben nog geen enkel effect op die cijfers gehad en zijn dus volstrekt nutteloos. Alleen de schoolvakanties zie je in de cijfers terug. Dus sluit kerken, scholen en het Openbaar Vervoer en je bent van de meeste besmettingen af… Maar dáár wil men dus niet aan en verschuilt de overheid zich achter nutteloze schijnvertoningen als die mondkapjes, het om zeep brengen van de horeca, droogleggingen en absurde pogingen tot het verbieden van familiebijeenkomsten tijdens de feestdagen… (die overigens wel degelijk ’n verschil zouden maken…)
@tuijnman. in het ziekenhuis is het mondkapje bedoeld om de drager ervan te beschermen. buiten het ziekenhuis om de anderen te beschermen tegen de drager dat is wel degelijk een andere functie. Ik maak mij er niet zo druk om. Draag netjes mijn mondkapje en hoop dat eind januari de lockdown eraf kan omdat de risicogroep dan is ingeënt en de ziekenhuizen dan niet meer vol zullen lopen.
Toen ik begreep dat je een kwartier lang binnen een straal van anderhalve meter bij iemand die positief getest is geweest moet zijn om een melding te krijgen, begreep ik dat de kans dat je corona krijgt nihil is als je maar geen kwartier lang binnen een straal van anderhalve meter bij iemand komt. Nu, daar houd ik me maar aan. Hoef ik ook de telefoons niet over mee te slepen. Mijn zus dierenarts heeft op de opleiding geleerd dat je je niet moet afwenden van de patiënt op de operatietafel als je een mondkapje op hebt. Ergo, naast en achter iemand lopen die een mondkapje op heeft is niet goed. Ik word wel depressief van het zombieleger dat gemondkapt over straat loopt. Daar zie ik echt de zin niet van.
Of de 15 minuten en anderhalve meter correct bijgehouden worden door app weet ik niet maar het protocol op (middelbare) school van mijn kinderen is dat bij verplaatsingen door de school het mondkapje op moet maar zittende in de klas het af moet. En conform het protocol zit nu dus 3/4 van de (bovenbouw) leerlingen in preventieve quarataine thuis want steeds meer leraren en leerlingen worden positief getest.
Kom je op de IC voor de behandeling van een virus, ga je dood aan een schimmel:
https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/28190-levensbedreigende-schimmel-ontdekt-bij-kwart-coronapatienten-op-ic
Laten we het zo afspreken: Bij het RIVM gaan ze geen wereldwijd gedistribueerde softwaresystemen ontwerpen en bouwen, en dan doe ik geen uitspraken over publieke gezondheidszorg.
Al die it-specialisten hierboven zonder medische graad en zonder wetenschappelijke achtergrond in virologie, epidemiologie, of publieke gezondheidszorg zouden zich bij hun leest moeten houden.
@Jos Visser: dat ik toevallig in de it beland ben betekent niet dat ik monddood ben voor wat betreft de wereld om me heen. Een beetje gezond verstand, af en toe eens een artikel lezen buiten de it om (al vreet die it inderdaad wel érg veel van mijn leestijd) en ook een it’er vormt zich een mening. Déze it’er in ieder geval wel…